Trumps alla lögner och medvetna missförstånd är väl kända. I snitt ljuger Trump 6-10 gånger per dag i olika uttalande visar en undersökning som gjorts av Washington Post. Lögnerna och oförmågan att läsa innantill är dock ett mönster som går igen i flera delar av administrationen.

När Vita Husets pressekreterare, Sandra Huckabee Sanders, ska förklara sin chefs uttalanden om att medierna är folkets fiende så tar hon inte avstånd från uttalandet – hon räknar upp ett antal exempel där hon själv blivit angripen och det finns ett genomgående problem med hennes exempel. De är antingen helt felaktiga eller ofullständiga. Precis som Trump, hennes chef, så väljs bitar av mediernas rapportering ut som exempel vilket ger en ofullständig bild.

Exempel

När Sarah Huckabee Sanders pressas av journalisterna i Vita Huset börjar hon med att dra fram ett gammalt exempel är medierna anklagades för att ha avslöjat detaljer om jakten på Usama Bin Ladin som påstods ha lett till att Bin Ladin kom undan. Medierna påstods ha avslöjat att underrättelsetjänsterna visste att Bin Ladin använde en satellittelefon och sedan det rapporterats i medierna så slutade den efterlyste terroristen att använda telefonen.

“The media routinely reports on classified information and government secrets that put lives in danger and risk valuable national security tools. One of the worst cases was the reporting on the U.S. ability to listen to Osama bin Laden’s satellite phone in the late ’90s. Because of that reporting, he stopped using that phone, and the country lost valuable intelligence.”

När medierna rapporterade om Bin Ladins användande av en satellit-telefon så hade Usama Bin Landin redan slutat att använda telefonen. Detta vet vi med stor säkerhet eftersom delar av underättelserapporter offentliggjorts och den utpekade tidningen Washington Times var dessutom inte först med att publicera uppgifter om en satellit-telefon. Exemplet är felaktigt.

Kritik

Vita Husets pressekreterare går sedan vidare och plockar fram den årliga korrespondentmiddagen där komikern Michelle Wolf attackerade Sarah Huckabee Sanders, bland annat för hennes utseende. För det första var det ett upptränade på en korrespondentmiddag, inte journalistik, eller något som publicerats och för det andra så fick Michelle Wolf hård kritik för sitt framträdande – av journalister och skribenter.

Fler exempel

Sarah Huckabee Sanders ger också fler exempel från sin plats bakom podiet i Vita Husets pressrum och precis som de tidigare så var de ofullständiga, ger en felaktig bild av vad som sagts eller skrivits. Ord och meningar tas ur sitt sammanhang eller -så utelämnas viktiga delar så att det finns skäl att ifrågasätta läsförståelsen.

Sarah Huckabee Sanders ska framföra sin chefs uppfattning i olika frågor och när hon pressas på huruvida amerikanska seriösa, etablerade medier är folkets fiende så svarar hon med en rad felaktiga och ofullständiga exempel.

Faktaresistensen, vinklingen av kontrollerbara uppgifter och det selektiva urvalet av information är ett mönster som går igenom Trump-administrationen och varför skulle det inte det?

Högste chefen sitter på nätterna och gör sig lustig över basketboll-proffs som använder delar av sina pengar för att starta skolor i utsatta områden, han driver sedan en länge en kampanj där medier kallas folkets fiender och där han använder sin position i talarstolar till att peka ut journalister i samma lokal och kalla dem avskyvärda personer.

Mönstret går igen men hur ska du överhuvudtaget kunna resonera med en person som väljer ut delar av verkligheten och som genomgående ljuger, överdriver och som inte kan ta till sig fakta?

Länkar

New York Times

Washington Post

The Guardian

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This