AirMail är ett smart, elegant och det program som egentligen borde vara det inbyggda programmet istället för Mail. Du får bättre översikt, inte minst i iOS och du kan använda färger effektiv och produktivt. Ändå finns det små saker och funktioner som gör Mail till ett bättre val.

Installationen och integreringen med iCloud är bättre än till och med inbyggda Mail. AirMail lagrar nämligen allt, signaturer, sortering och alla inställningar. Designen är bättre, elegantare och mer tilltalande och funktionerna är fler men här ligger också ett problem. AriMail gapar över för mycket och vill erbjuda lösningar för alldeles för många tänkbara behov.

Filter

Alla funktioner och finesser krånglar till det och ett bra exempel är filterfunktionen som är betydligt enklare, rakar och lättare att förstå i Mail. AirMail envisas också med att skapa en massa egna kataloger/foldrar direkt vid installation liksom har valt att sortera allt i bokstavsordning. Inställningar som användaren borde tillfrågas om vid installation så att programmet inte kräver så mycket efterjobb, efter installationen.

Utseende och design är som alltid en smaksak och här handlar det om två olika skolor. Mail är designat för att vara mycket tillbakalutat och diskret. Funktionerna är huvudsaken och Mail är ett grått, anonymt program men det gör sitt jobb effektivt likt en vältrimmad svensk byråkrat. AirMail använder färger lite mer, delar upp konton efter ikoner och färger. Färgerna fyller en funktion – de håller ihop konton och namn och då de flesta av oss är visuella såg fungerar det.

Två skolor som inte är rätt eller fel utan de är bara det – två olika designskolor.

Funktioner

Den stora skillnaden ligger på funktionssidan och här AirMail som på väg att gå i samma fälla som Microsoft – för många behov som tillfredställt med för många funktioner. Det är svepfunktioner, ikoner som du kan lägga in och tanken är nog att skapa ett program som användaren kan få att göra det användaren vill. Tanken är vacker men ibland handlar design om att göra medvetna val, så att användaren slipper. Design handlar också om att söka nej och välja väg och det gör inte AirMail utan erbjuder istället en massa olika vägar.

En dröm vore Mails funktioner kombinerat med AirMails utseende. Det programmet borde finnas i macOS.

Sammantaget så är AirMail marknadens bästa program för e-post, efter inbyggda Mail, och det är också förklaringen till varför jag är tillbaka på Mail men efter att ha testat AirMail ett längre tag. Ett annat problem är integreringen och här ligger ansvaret helt på Apple som inte fått till valet av standardprogram vare sig i iOS eller macOS. Även om ställer in AirMail som standardprogram så kommer Mail att startas ibland och du tappar dessutom en del funktioner i menyerna – dela bland annat.

Det borde Apple ha fixat för länge sedan.

Betyg

Program: AirMail
Utvecklare: Bloop S.R.L
Pris: 109 kronor (macOS)
Betyg:

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This