I ett samtal är det inte ovanligt att ställa en enkel fråga om du inte riktigt förstår. För att försäkra dig om att du har förstått rätt så frågar du. I sociala medier kan det sluta med att du idiotförklaras, direkt. Har vi glömt bort hur vi pratar och kommunicerar med varandra?

Ett inlägg på Twitter. Jag får ett svar, något tvetydigt så jag ställer en fråga och ber personen att utveckla sina tankar lite till, för att undvika missförstånd. Jag är nämligen inte helt säker på vad den som skrivit inlägget menar

Det smäller direkt.

“Sluta tramsa. Så själva dum kan du inte vara”

Avbrutit

I ett vanligt fysisk samtal så tror jag de flesta hade brutit, avslutat samtalet och gått vidare. Det gör jag i den digitala världen också och jag ska inte säga att det här händer ofta men det händer och jag tycker mig se tecken på att vi förlorat förmågan att prata, kommunicera och att ställa frågor för att få ett förtydligande.

Nu tänker jag inget göra det enkelt för mig och påstå att det var bättre förr. Det vet vi inte därför att vi inte kommunicerade digitalt förr. Möjligen kan vi ha problem därför att vi är ovana vi att kommunicera skriftligt men mot bakgrund av att Twitter, Facebook och allt vad det nu är som vi använder funnits ganska länge så borde blivit bättre.

Det skulle ju kunna beror på att vi gör misstaget att tänka före den vi kommunicerar med. Vi har hela tankekedjan, hela logiken klar och färdig i vårt huvud och så missar vi inte att det har sannolikt inte den vi kommunicerar med. I så fall skulle ju inte den vi pratar med ställa frågor, eller hur?

Tid

Det kan ju också beror på att vi inte har tid eller vi tycker inte att vi har tid. Antingen hänger du med i mitt resonemang eller så gör du inte det, dumkopf, och idioter pratar jag inte med.

Kommunikation och samtal kräver träning. Jag hade långa, invecklade samtal med en mycket nära vän som tyvärr inte finns bland oss längre. Vi förstod varandra intill perfektion men så hade vi över 30 års träning också. Minsta nyans, minsta lilla detalj förde samtalet vidare och vi missade ytterst sällan varandra vare sig digital eller via telefon. Vi kunde vara ifrån varandra under långa perioder, ta upp samtalet igen och på 10-15 minuter hade vi sammanfattat vad som hade hänt sedan senast och sedan gick samtalet över till politik, filosofi, livet och verkligheten.

Under hela vår vänskap har jag inget minne av att vi någonsin höjde rösten mot varandra eller ens kom i närheten av att bli osams. Vi var inte alltid överens men det fanns en djup respekt och en insikt i värdet av att vårda vänskapen att vi blev överens om att vi inte var överens. Från början talade alla odds mot oss. Han kom från övre medelklass i Stockholm och hade en helt annan bakgrund än min, arbetarungen. Det fanns en avgrundsdjup social skillnad mellan oss som vi inte borde ha lyckats att bygga broar över men det gjorde vi. Över tid så gissar jag att vi blev mer lika och tyckte allt mer lika. Det brukar bli så när du diskuterar allt och när du väger in, lyssnar och tar till dig det din samtalspartner har att säga dig.

Utmana

För det är ju det som är styrkan i samtalet, att du utmanar dina egna åsikter. Du ifrågasätter, väger in, lyssnar och även om du inte korrigerar dina åsikter eller kanske rent av helt byter åsikt så är det utveckling. Du kan ju bli ännu mer säker på att du faktiskt dyker det du nu tycker.

Den här processen går du miste om i ett polariserat samtal som mer liknar en monolog än ett samtal. Du missar det även i ett samtal som bara går ut på att  skriva något smart för att försöka att platta till den du pratar med. Samtalet körs även i diket om du försöker att missförstå, ta saker ur sitt sammanhang för att på det sättet plocka billiga poäng.

Jag tänker inte sälla mig till de som regelbundet kastar skit på sociala medier och som pekar ut vår digitala tillvaro till nästa stora samhällsproblem. Försök nu att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är inte detsamma som att jag inte ser problem, att det inte finns problem eller att jag inte medger att det finns problem. Det handlar om nyanser, inte om ett förnekande.

Jag tror att vi behöver träna och att vi behöver damma av våra kunskaper i hur du pratar och kommunicerar. Det ligger en bit ifrån domedagen för att uttrycka det något förenklat och polariserat.

Sedan finns det ingen anledning att dra runt med energitjuvar, hetsporrar och allmän koleriska stridstuppar. Jag städar ut dem och blockerar dem.

Sociala regler gäller även i sociala medier.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This