Facebooks omdiskuterade VPN-app, Onavo Protect, har kastats ut från App Store. Officiellt så har Facebook dragit tillbaka appen men inofficiellt så har det gjorts sedan Apple förklarat att appen strider mot App Store regelverk.

Facebook köpte det israeliska företaget Onavo 2013 och i köpet ingick en VPN-app, Onavo Protect, som marknadsförts som ett säkert sätt att använda internet och samtidigt skydda din information.

Onavo Protect är förvisso en VPN-app men Facebook samlar in mängder av data om användarna vilket facebook inte berättar lika klart och tydligt som Apple kräver.

”As part of providing these features, Onavo may collect your mobile data traffic,” the description states. ”This helps us improve and operate the Onavo service by analyzing your use of websites, apps and data. Because we’re part of Facebook, we also use this info to improve Facebook products and services, gain insights into the products and services people value, and build better experiences.”

Ars Technica

Apples regler tillåter inte den typen av datainhämtande vilket Facebook nu informerats om och istället för att bli utkastade så har Facebook dragit tillbaka Onavo Protect.