Donald Trump fortsätter sitt krig mot medierna och upprepar att tidningar, tv och radio-kanaler är fiender till det amerikanska folket. I detta högt uppskruva tonläge så mordhotas nu journalister regelbundet och de attackeras i samband med bevakningar av Trumps möten.

Donald Trump har inte tagit intryck av samtal med chefer på New York Times som varnat för att Trumps ständiga attacker spå medier kan sluta med en regelrätt attack med skadade. Under helgen fortsatte Trump sina attacker.

Mordhot

Under sina kampanjmöte så pekar Trump regelmässigt ut vilka i lokalen som är journalister och han kallar närvarande journalister för lögnare, “Fake News” och för avskyvärda människor. Nu publicerar CNNs Brian Stelter de mordhot som han får ta emot.

Kvinnliga journalister kan även vittna om hot om att de ska våldtas om de närvarar och bevakar Trumps möten. Det finns också uppgifter om hätska verbala angrepp i samband med möten och om att journalister bespottas av publiken.

Upprörd

Vad är det då Trump är så upprörd över?

Jo, att medierna inte hela tiden stryker honom medhårs och att han inte får uteslutande positiv publicitet för sjunkande arbetslöshetssiffror, en stigande börs och positiva tecken i den amerikanska ekonomin. Donald Trump är noga med att hänvisa till börsen de dagar börsen stiger vilket alla som har elementära kunskaper om börskurser vet inte alltid hänger samman med Trump och hans person. Det gäller för övrigt även siffror för arbetslöshet som sjunkit sedan flera år tillbaka.

Trump envisas också med att hänvisa till opinionsundersökningar som genomförs av organisationer och företag som medierna inte vill använda därför att de anses vara undermåliga exempelvis Rasmussens undersökningar. När andra undersökningar, från mer pålitliga opinionsinstitut, visar på helt andra siffror så anklagar Trump medierna för “Fake News”.

Ekonomer

När ledande ekonomer varnar för Trumps hot om handelskrig och strafftullar så anklagas medierna för att sprida “Fake News”.
När medierna rapporterar om antalet människor i publiken så protesterar Trump och kallar det för “Fake News”. Det är alltid mer människor i publiken och Trumps bild av alla möten är den korrekta, alla avvikelser är “Fake News”.

Faktakontroll: Det gjordes inga opinionsundersökningar på Abraham Lincolns tid så det finns inga siffror eller statistik att jämföra med.

Trump har flera gånger hävdat att han är den mest populära presidenten någonsin.

Faktakontroll: George W. Bush popularitetssiffror låg på 96 procent dagarna, veckorna efter 9/11. Vilket anses vara de högsta siffrorna för en president och då Bush är republikan så är han också den president med de högsta siffrorna även som republikan.

Tyrannens röst

Det går det att fortsätta att räkna upp exempel på exempel på hur Trump kräver att hans bild, och bara hans bild, av verkligheten ska förmedlas av fria medier. Det är tyrannens röst som vi hör från Vita Huset.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This