– Det är mycket säkerhet, du skriver mycket om säkerhet?
– Ja, det är ett av de ämnen som jag följer och skriver en del om.
– Mycket handlar om sämre säkerhet i Android?

– Det är för att säkerheten är markant mycket sämre på Android-sidan.
– Men Google har ju gjort en del så säkerheten är mycket bättre?
– Även om det kan låta hårt så får du läsa på först om du vill diskutera säkerhet med mig. Jag är lite trött på att hela tiden tvingas att undervisa Android-anhängare om skillnaderna mellan plattformarna och det faktum, för det är ett faktum, att säkerheten är betydligt, betydligt mycket bättre på iOS-sidan.
– Men jag har ju massor av vänner som använder Android och de har aldrig råkat ut för något?
– Jag gissar att de flesta av dem inte heller har varit med i en allvarlig trafikolycka, varit när att drunkna, störta eller varit med på en sjunkande båt. Det innebär inte att det inte händer.
– Nu förstår jag inte?
– Det betyder att du och dina kompisar inte är bevis på att det inte händer, att Android är en säker plattform eller att det inte är skillnad mellan plattformarna på den här punkten. För övrigt så kan du ha råkat illa ut utan att veta om det.
– Men jag säger ju att de inte har råkat illa ut, att inget har hänt dem?
– Är det dina kompisar du vill diskutera nu eller?
– Nej man jag säger bara att jag inte känner någon som har råkat illa ut?
– Det är irrelevant och som sagt läs på. Det finns en lång rad jämförelser mellan plattformarna, incidentrapporter och exempel på skadliga, smittade och farliga appar som laddats upp till Google Play och som laddats ned av miljoner användare. Sedan återigen, jag är trött på att få frågor om iOS kontra Android med utgångspunkten att Android är minst lika säker, att det är användarens ansvar och jag vet inte allt som förekommer i debatten. Android är inte en lika säker plattform och det är den inte därför att Google valt att bygga den på det sättet.
– Men du måste väl försvara dina åsikter?
– Det är inte mina åsikter. Det är hur det är, verkligheten och fakta. Vidare, vill du diskutera säkerhet och vill ifrågasätter huruvida jag har rätt eller fel så måste du faktiskt läsa på. Då kan vi diskutera skillnaderna, vad du som användare kan och bör göra åt det istället för att jag måste sitta och upplysa dig om faktiska skillnader hela tiden. Det blir tröttsamt att hela tiden leta fram samma rapporter, samma referenser och samma länkar. Nu får du göra hemläxan själv.
– Så du vill inte diskutera med de som inte är insatta?
– Helt korrekt.
– Är inte det lite drygt det?
– Möjligt men ska en diskussion komma någon vart så kan inte den ena sidan hela tiden tvingas att sitta och redovisa undersökningar, rapporter och incidenter. Då blir det mer en föreläsning. Android är inte en lika söker plattform, som iOS, inte på långa vägar. Antingen tar du dig det till dig eller så gör du inte det.
– Men det är ju skillnad mellan Windows och macOS också. Tänker du på samma sätt där?
– Det var stor skillnad mellan Windows och macOS och det är fortfarande skillnad men inte lika stor. Microsoft hade mycket stora säkerhetproblem med sin plattform under en lång rad av år. Nu är läget på Windows-sidan bättre och som sagt skillnaden är inte lika stor men macOS är fortfarande ett säkrare operativsystem. Sedan finns et olika faktorer som spelar in – antalet användare, marknadsandelar och så vidare men sett strikt till säkerhet så är iOS och macOS ett bättre val.
– Du anser att det är fakta?
– Set till antalet incidenter, antalet drabbade användare, problem i Google Play och hur de olika plattformarna är uppbyggda så ja, det anser jag vara fakta.
– Tänk om det inte är så då?
– Då har jag massor av kompisar som aldrig har råkat ut för något.
– Allvarligt?
– Med glimten i ögat.

Mackens Fråga: Vad har du för hörlurar?
Share This