Macken tipsar om hur du bygger ditt eget nöjescenter

Macken tipsar om hur du bygger ditt eget nöjescenter

Nya Apple TV har som bekant stöd för appar och inte minst för Plex vilket öppnar för helt nya möjligheter att bygga ett eget nöjescenter. Macken tipsar om hur du gör.

Tidigare så har en del i hemmets nöjescenter ofta varit en Mac mini med Plex installerat. Det är det fortfarande men den skillnaden att du nu kan flytta undan din Plex-server. Den behöver inte längre vara ansluten till tv:n utan kan står var som helst i hemmet bara en är uppkopplad på samma nätverk som din Apple TV.

Navet

Navet i ditt nöjescenter är en Apple TV med Plex installerat. I samma nätverk kopplar du upp din Mac mini, eller annan Mac, och installerar Plex Media Server. Det är de två viktigaste pusselbitarna.

När du ändå håller på och installerar så kan du ju passa på att köpa och ladda hem server-modulen för OS X och installera den på din Mac mini. Då får du din egen lilla server i nätverket och även om du inte har behov av vare sig e-post, hemsidor eller annat så kan du slå på funktionen att alltid ladda hem uppdateringar till servern. Alla som du vill uppdatera sin dator, iPhone eller iPad kan du hämta uppdateringen direkt från servern och inte från nätet.

Den funktionen slår du på i inställningarna för servern och den kan spara mycket tid åt dig. Speciellt om du har en lite långsammare uppkoppling.

Med Mac mini på plats, servern ansluten och Plex Media Server startad och ansluten så är det bara att starta din Apple TV och ladda hem appen för Plex. Väl startad så hittar Plex servrar som finns i närheten och ansluter dem automatiskt.

Stuva undan

I och med att din Mac mini inte lägre behöver vara ansluten till tv:n så kan du stuva undan den och ställa den där den inte stör eller är i vägen. Jag har ställt min Mac mini server inne på kontoret i ett eget, öppet skåp. Där inne kan den och hårddiskarna stå och susa utan att den stör.

Detta behöver du:

  • Mac mini
  • Plex
  • Apple TV

Installera:

  • Plex Media Server
  • Plex (i Apple TV)

Det är allt.

Ha den till

Så vad ska du då ha din Alex Media Server till?

Jag har kopierat merparten av min samling med köpta DVD-skivor och en massa musik som samlats in under åren och som ligger snyggt och prydligt sorterat. Allt ligger nu indexerat och på plats i mitt eget, lokala nöjescenter. Jag har också en kopia på alla mina bilder som ligger på lokala diskar. Det blir ett eget, lokalt, litet nöjescenter med gammal film som numera är svår att hitta på de olika play-tjänsterna,  musik som köptes för flera år sedan tillsammans med ytterligare en säkerhetskopia av alla mina bilder.

Mackens Fråga: Hur snabbt brukar du uppdatera dina Apple-prylar?
Share This