Alex Jones och Infowars anser att de har blivit censurerade när Apple nu kastat ut dem från iTunes, Youtube har stängt ned deras konto och Facebook och Spotify har stoppat Infowars. Yttrandefrihet är ett känsligt ämne. Komplext till sin natur därför att rätten att kunna säga det du vill innebär också ett ansvar att inte göra det.

Yttrandefriheten innebär inte heller att allt som kan anses vara smaklöst, anstötande eller obehagligt ska stoppas. God smak är inte ett argument för att stoppa någon att säga vad hen nu tänker säga. Var gränsen går är svårt för att inte säga att uttrycks i generella ordalag. Yttrandefriheten får bedömas från fall till fall med utgångspunkten att det mesta ska och måste vara tillåtet att säga.

Det är här Alex Jones och många med honom begår misstaget till att tro att bara därför att de inte har fri tillgång till valfri arena så censureras deras åsikter. Du har rätt att säga det du vill men du kan inte välja arena och plattform. Nu är inte heller det helt enkelt därför att på den här punkten så har Youtube ett större ansvar helt enkelt utifrån storlek. Youtube är den helt igenom dominerande videotjänsten på nätet och det betyder att om du stoppas från Youtube så stoppas du från nätets största och dominerande video-plattform. Stoppas du dessutom av Apple, Facebook och Spotify så är den sammanlagda effekten att du stängs ute från alla de stora plattformarna och det kan betyda att yttrandefriheten hamnat i händerna på privata bolag.

Undantag

Nu har även yttrandefriheten gränser. I Sverige får du inte diskriminera minoriteter, religiös åskådning kön eller sexuell läggning. Barnporr skyddas inte heller av yttrandefriheten så det finns undantag i din rätt att säga det du vill.

Alex Jones har valt att använda 26 mordoffer, varav 20 barn som politiskt slagträ i en konspiration där han hävdar att offren aldrig har mördats och att skjutningen vid Sandy Hook aldrig har ägt rum. Alex Jones hävdar att allt är ett påhitt för att myndigheterna ska kunna driva igenom hårdare vapenlagar. Det är bara toppen på  Alex Jones och Infowars isberg av hatpropaganda där rasism, homofobi och konspirationer blandas med försäljning av vitaminer, kosttillskott och allehanda reklamprylar.

Alex Jones hävdar att de efterlevande till 26 mordoffer inte har rätt att sörja sina anhöriga. Föräldrar ska inte få sörja sina barn därför att deras sorg sägs vara en bluff. De anklagas för att vara delaktiga i en konspiration och för att vara inhyrda skådespelare. Samma anklagelser riktas mot de ungdomar som blir talespersoner för en gräsrotsrörelse som kräver hårdare vapenlagar efter skolskjutningen i Parkland, Florida där 17 personer mördades.

När Apple, Youtube och andra då inte längre vill upplåta sina plattformar för att sprida detta “budskap” så anklagas de för censur och för att vara kommunister.

Samordnat

Alex Jones anklagar Apple, Facebook, Spotify och Youtube för att ha samordnat sin “attack” mot honom och det fria ordet och även om det kan se ut så handlar det förmodligen mer om “följa John” än något annat. Apple tog sitt beslut på söndagen och sedan följde de övriga efter men Alex Jones strid med de här plattformarna och bolagen har pågått längre än så. Ändan sedan tidigt i våras i år så har Infowars fått varningar om att videor, texter och podcasts stridit mot de här tekniska plattformarnas regelverk. Youtube har ett system med tre varningar och med ett eskalerande bestraffningssystem och i slutet av februari fick Infowars den första varningen då en video stoppades. I mars protesterade flera stora annonsörer mot att deras annonser och reklam visades i direkt anslutning till Infowars vilket ledde till att Youtube agerade och plockade bort reklam från Infowars.

Vittnesmål

Under sommaren så hölls flera öppna förhör med företrädare för olika sociala mediaplattformar i den amerikanska kongressen och kongressledamöter ställde då direkta frågor till Facebook bland annat om Alex Jones och Infowars. Frågan var enkel – varför hade inte Facebook stoppat en av de mest högljudda och största producenterna av hatpropaganda?

Facebook hade vissa problem med att reda ut varför och var gränsen går för en överträdelse av de egna reglerna men några veckor senare stoppades vissa inlägg och vissa videor. I slutet av juli stoppas videor på Youtube och Facebook stoppar ytterligare material. Den 1 augusti följer Spotify efter och stoppar flera av Alex Jones podcasts. Anledningen är densamma i alla fallen – Alex Jones och Infowars bryter mot regler om att inte sprida hatpropaganda. I det som ser ut att vara ett hoppande mellan isflak där visst material stoppas medan andra texter, videor och podcasts får ligga kvar så anklagar Alex Jones teknikbolagen för att vara vänstervridna liberaler.

Stitcher, en plattform för podcasts går längre än de övriga och den 3 augusti så plockar de bort Infowars från sin distributionsplattform.

Apple

Under söndagen så agerar Apple. Ett företag som har mer strikta regler än de övriga och Apple plockar bort fem av sex podcast men låter Infowars appar ligga kvar i App Store vilket är märkligt eftersom apparna innehåller samma material som Infowars podcasts.

Det kan vara så att Apple ännu inte har hunnit kontrollera apparna och dess innehåll. Det återstår att se men Apples beslut tycks ha varit det andra väntat på därför kort efter så stoppas merparten av Infowars material på Facebook och Youtube. Även Instagram stoppar Alex Jones och Infowars.

“Apple does not tolerate hate speech, and we have clear guidelines that creators and developers must follow to ensure we provide a safe environment for all of our users”

Apple

Youtube följer efter och hänvisar till att Infowars flera gånger har brutit mot plattformens regler.

“when users violate” the platform’s terms and policies “repeatedly, like our policies against hate speech and harassment of our terms prohibiting circumvention of our enforcement measures, we terminate their accounts.”

Youtube

Nu tycks även Spotify och Facebook ha bestämt sig efter vad som ser ut som flera veckors beslutsvånda – Alex Jones stoppas.

“for glorifying violence, which violates our graphic violence policy, and using dehumanizing language to describe people who are transgender, Muslims and immigrants, which violates our hate speech policies.”

Facebook

Gräns

Så yttrandefriheten har en gräns men det som stör mig i sammanhanget är att den gränsen dras av privata bolag, flera av dem amerikanska multinationella bolag. Din, min och andras yttranderätt ligger i händerna på ett fåtal stora teknikbolag. Alex Jones är nu inte stoppad och censurerad. Han har sin egen plattform, sin egen webbplats och fortsätter att säga, skriva och sprida det han alltid har sagt men han har tappat 2.5 miljoner följare på Youtube och dessa annonsintäkter. Hans podcasts har plockats bort från iTunes och hans sidor har raderats från Facebook.

I sammanhanget så kan det också vara viktigt att känna till att Alex Jones och Infowars stämts av föräldrar till de barn som mördades vid Sandy Hook. Det handlar om mångmiljonkrav i skadestånd och Alex Jones stäms för förtal och det är här huvudfrågan ligger.

Hur ska vi dra gränserna för yttrandefriheten?

Det gamla, traditionella sättet har varit att låta domstolarna sköta den gränsdragningen och i Sverige skulle frågan kunnat landa på Justitiekanslerns bord. I USA dras gränsen med stämningar med allt vad det innebär när gränser dras med pengar och de bästa advokaterna. Oavsett vilket så är det en mer öppen och transparent hantering än att ambivalenta teknikföretag försöker tolka sina egna regler.

Alex Jones budskap är djupt obehagligt och det är utan minsta tvekan stötande att använda mördade barn som argument och som politiskt slagträ i förvirrade konspirationer som landar i att demokrater är beredda att starta ett inbördeskrig samtidigt som de leder en pedofilliga från källaren till en pizzeria i Washington. Överlevande ungdomar efter skolskjutningar anklagas för att vara skådespelare i samma konspirationsväv där skjutningarna och morden förnekas.

Frågan är vem som ska dra gränsen och avgöra om Alex Jones har gått över gränsen – privata bolag eller folket via sina domstolar?

Jag hade föredragit det senare därför att ytterst så är yttrandefrihet en fråga som ska avgöras av oss, folket, inte av ett litet antal teknikbolag. Yttrandefriheten är för viktig för det.

Länkar

Buzzfeed News
Engadget
Slate
Infowars

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This