Det finns en klassisk scen från filmen “The Pirates of Silicon Valley” där en ursinnig Steve Jobs anklagar Bill Gates för att ha kopierat och stulit Apples design och operativsystem. Jobs utbrister “Vi är bättre än ni är” och Gates svarar “Det spelar ingen roll”. Precis just det kan Tim Cook svara Samsungs Le Kan-hee
– Det spelar ingen roll.

Samsung har försökt att göra sig roliga på Apples bekostnad i en rad reklamfilmer på senare tid som påtalat brister med Apples iPhone X.

. The Notch
. Inget minneskort
. Multitasking
. Långsam

Det spelar ingen roll för medan Samsungs tillväxt inom segmentet smarta telefoner visar tydliga tecken på att stanna av så säljer den telefon som Samsung pekar ut som full av brister fortfarande rekordsiffror. Samsungs Galaxy S9, den senaste modellen, säljer nämligen inte alls så bra som Samsung och marknaden hade räknat med. Den telefon som Samsung hävdar har stora brister, iPhone X, säljer bättre än marknaden hade räknat med. Kunderna och marknaden bryr sig inte om minneskort, en svart yta i topp, Samsungs version av multitasking eller påstådda siffror som säger att Samsungs telefon skulle vara snabbare att ladda ned data. Allt det spelar ingen roll. Samsung reklam spelar inte heller någon roll, kan tilläggas för den ser varken ut att ha skadat Apple eller gett en skjuts åt den egna försäljningen.

Högerkrok

Apple kommer aldrig att medge det men kvartalsrapporten för Q3, den bästa i Apples historia, är en snärtig högerkrok som torde täppa till käften på Samsung för ett längre tag framöver.

Marknadsandelar – det spelar ingen roll
Marknadens dyraste telefon – det spelar ingen roll
Ingen ny modell på snart ett år – det spelar ingen roll

Företag drivs för att tjäna pengar och här har Apple bevisat att priset och värdet sätts av kunden. iPhone X är en dyr telefon men det är också marknaden bästa telefon och kunderna är bredda att betala priset. Omvänt skulle då kunna sägas att oavsett vad konkurrenterna tycker om priset på iPhone X så anser kunderna att telefonen är värd sina pengar.

Service och tjänster

Apples service och tjänstedel ökar med 31 procent sett till helåret. iCloud upp med 50 procent liksom Apple Music. Här är det intressant att notera att försäljningen av Apple Care ökade till den högsta på 18 kvartal. Min gissning är att ökningen direkt kan kopplas till försäljningen av iPhone X. Kunder som investerar i en ny iPhone X vill också ha en bra garanti och försäkring. Ni som fortfarande håller fast vid att iPhone X är en alldeles för dyr telefon och att marknaden kommer att straffa Apple kan ju försöka att ta tiller det. Kunderna är inte bara villiga att betala 10 000 till 13 000 kronor för iPhone X. De är också beredda att lägga på tusenlappar för Apple Care.

Det som brukar kallas bärbart ökar också och det betyder att AirPods och Apple Watch fortsätter att öka. Det enda lilla minuset i Apples redovisning, vad gäller försäljning, är Mac men där kan nedgången förklarar av att inga modeller uppdaterades under kvartalet. De uppdateringarna kom som bekant alldeles nyligen och den ökade försäljningen kommer i nästa kvartalsrapport.

Moln

Det finns dock ett betydligt mörkare moln på Apples himmel och det är Trumps hot om strafftullar vilket direkt kan komma att påverka Apple i form av ökade kostnader för att skeppa Mac, iPad och iPhone till USA. Trump har hotat med ett handelskrig med Kina och där pågår just nu en verbal pajkastning, främst från amerikansk sida, som kan sluta med strafftullar på Apples produkter. Det kan också sluta med ingenting eftersom vi har att göra med en president som byter åsikter beroende på humörsvängningar.

Hur som helst – Apple täppte just till käften på Samsung.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This