Igår lanserades Samsung Galaxy Note 9 och Aftonbladet, som var på plats, har redan satt betyg och ger Samsungs nya flaggskepp fyra plus. Frågan är hur då och för vad?

Har Aftonbladet testat telefonen?

Förmodligen inte.

Har Aftonbladet startat den, använt den på fältet och överhuvudtaget gjort något mer än läst innantill i pressmeddelanden och teknisk dokumentation?

Förmodligen inte.

Jag skriver förmodligen inte därför att det framgår inte av texten. Det står nämligen inte ett ord om några tester.

Så vad är det Aftonbladet sätter betyg på då?

Ingen aning

Ingen aning och frågan är om Aftonbladet ens hållit i telefonen?

Det framgår nämligen inte heller. Peter Pettersson skriver inte om hur telefonen känns eller hur den ligger i handen. Han berättar inte om kvaliteten på bilderna som tas med den nya kameran och han har inte kollar Samsungs uppgifter om vare sig batteri eller andra tekniska data. Han har inte tittat på hur pennan fungerar som fjärrutlösare eller antecknat med den. Han har inte testat de inbyggda apparna eller pratat i den för att kolla ljudet. Allt som framgår är teknisk information och att Aftonbladet hade gett telefonen fem plus om den inte hade kostat så mycket.

Hur eller för vad framgår inte.

Charmigt

Det här är ingen test och knappt journalistik heller. Det är en reklamtext som bygger på produktblad och pressmeddelanden. Det är ohederligt därför att Aftonbladet hade kunnat berätta att de varit på plats, de hade kunnat visa bilder och de hade kunnat berätta alla tematiska data i en artikel där de också berättar att de ännu inte fått tillfälle att testa Samsungs nya flaggskepp.

Lite charmigt är det dock att Aftonbladet petat in “Samsungs nya Iphonedödare” som text som visas i fliken. Jag har tappat räkningen på alla “iPhonedödare” som passerat i revy under åren och de har en sak gemensamt – ingen av dem har ens kommit i närheten av att slå ut Apples iPhone.

Samsungs nya toppmobil presenterad (betalvägg)

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This