Sitter du med en Samsung, en LG, Huawei eller en annan Android-telefon i handen så sitter du med en enhet som samlar in tio gånger mer information om dig än om du hade suttit med en iPhone i handen.

Position

Detta enligt en färsk studie och analys som gjorts av professor Douglas Schmidt vid Vanderbuilt Universitet. Undersökningen visar att en Android-telefon, med Googles webbläsare Chrome installerad, skickar positionsdata (var enheten befinner sig) 340 gånger på 24 timmar.

340 gånger på ett dygn.

En Android-telefon som ligger oanvänd skickar sin position till Google femtio gånger oftare än motsvarande iPhone.

Avslöjats

De nya uppgifterna kommer en vecka sedan Google avslöjats med att fortsätta att samla in data och positioner via sin karttjänst, Google Maps, trots att användaren har slagit av funktionen.

Macken: Google spårar dig även du har sagt ifrån

De uppgifterna och det avslöjandet har nu resulterat i stämning som kan bli mycket besvärande för sökjätten. I skrivande stund så pågår arbete med att omvandla stämningen till en grupptalan där fler ansluter sig. Det i sin tur innebär att Google kan komma att ställas till svars för en mycket stor grupp användare.

Mot det ska ställas Googles funktion och information där det å ena sidan är minst sagt luddigt uttryckt och förklarat. Google skriver att du kan slå av funktionen att samla in positionsdata och länkar till där det sägs att det kan göras. Problemet är att funktionen inte slås av där utan du måste även slå av ytterligare en funktion.

Macken: Så slår du av kartläggning och datainsamling i ditt Google-konto

Nu visar alltså även en universitets-analys att en Android-telefon samlar in långt mycket mer information om användaren än vad en iPhone gör.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This