Vilka hållhakar har Ryssland på Trump?

Frågan ställs nu allt oftare i USA sedan Trump stått sida vid sida med president Putin och avfärdat slutsatserna från sina egna underättelseorganisationer, åtal mot sammanlagt 25 personer och tre företag för att ha blandat sig i det amerikanska presidentvalet.

Situationen är smått bisarr. Två presidenter ståendes sida vid sida för en gemensam presskonferens där den ena, Putin, avfärdar alla anklagelser om att Ryssland skulle ha blandat sig i det amerikanska presidentvalet. Trump instämmer och avfärdar därmed sina egna underrättelseorganisationer och sedan drar han igång ett förvirrat tal om Hillary Clintons e-postserver.

Kritik

Trump fortsätter att kalla utredningen av Rysslands inblandning för en “witch hunt”. Detta trots att flera av hans närmaste medarbetare åtalats och i en första del så åtalades 13 enskild personer, tre företag och i en andra del 12 ryska underättelseofficerare.

Trumps agerande under toppmötet får nu kritik även från hans egna och vanligen mest entusiastiska anhängare.

Fox News har länge varit Trumps favorit-kanal och även när det blåst som mest runt den amerikanske presidenten så har tv-kanalen stöttat honom. Nu låter det annorlunda.

Även Trumps egna partikamrater, republikaner har reagerat.

“Vladimir Putin is not our friend and never has been. Nor does he want to be our friend. His regime’s actions prove it. We must make clear that the United States will not tolerate hostile Russian activities against us or our allies.”

Senator Richard Burr, republikansk ordförande för senatens underättelsekommitté.

The Atlantic

Konspirationer

När Trump ställs inför faktum och får ta emot bevis och åtal mot 12 ryska underättelseofficerare så misstror han sitt eget justitiedepartement och sina egna underrättelseorganisationer. Istället för att rikta kritik mot Ryssland och Putin så hänfaller han till olika konspirationer och tar på nytt upp Hillary Clinton e-postserver och försvunna mail. En konspiration som går ut på att FBI konspirerat mot Trump.

Fakta i sammanhanget är att FBI har utrett såväl e-postserver som förvunna mail och Hillary Clinton har fått kritik för sitt hanterande och agerande men det har inte befunnits vara brottsligt. Något som ledde fram till att den den republikanske FBI-chefen James Comey sparkades av Trump. Den server som Trump efterlyser och som han påstår att ingen vet var den är finns hos det demokratiska partiet i Washington.

The Atlantic

New York Times

I sammanhanget är det inte helt oviktigt att veta att Robert Mueller som leder utredningen i sin roll som specialåklagare också är republikan.

Hillary Clinton

I efterhand och mot bakgrund av allt som har hänt så klingar Hillary Clintons ord där hon beskriver Trump som en “puppy” – styrd av Ryssland som skrämmande aktuella.

Nytt gripande

Några timmar efter Trumps och Putins presskonferens greps en 29-årig kvinna i Washington. Kvinnan misstänks och åtalas för att ha agerat på uppdrag en av högt uppsatt före detta rysk regeringsmedlem bland annat för att ha försökt att infiltrera den amerikanska vapenlobbyorganisationen NRA. Via NRA ska Ryssland knyta kontakter med den högsta republikanska ledningen.

Det amerikanska Justitiedepartementet

Det är den 26:e personen som grips och som påtalats för att ha försökt blanda sig i amerikansk politik. Trots det så fortsätter den amerikanske presidenten med att avfärda utredningen av Rysslands iblandning i amerikansk politik och det amerikanska presidentvalet som en häxjakt.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This