John Tavares, New York Islanders största stjärna, lagets kapten, valde Toronto och därmed har Garth Snows och ägarnas kapitala misslyckande på något sätt nu drivits till sin spets. Islanders tappar sin ledare och det utan att få någonting, absolut ingenting tillbaka.

Låt oss hoppas att detta nu när slutet på åratal av misskötsel och att klubben kan starta om och bygga nytt, utan Garth Snow. och utan att ägarna Malkin/Ledecky lägger sig i den sportliga delen av verksamheten. För hur du än vrider och vänder på detta så slutar det med frågan – varför tradades inte John Tavares?

Såld

Med ett år kvar på kontraktet så bedyrade John Tavares att han ville stanna i klubben, hans hem var i Islanders och det kom lika artiga som förutsägbara uttalanden från Islanders kapten. Samtidigt framkom det att Snow inte inlett några förhandlingar och att Tavares bett om att inte bli tradad, såld. Detta är det slutgiltiga betyget för hur Islanders har skötts på senare år och ansvaret vilar tungt på ägarna Scott Malkin och John Ledecky. Tavares ville inte skriva på, bedyrade hur mycket han älskade Islanders och enligt New York Post så förbjöds Snow att se om Tavares kunde tradas, säljas innan kontraktstidens slut. Ordern ska ha kommit från Scott Malkin.

Whether a representation of ownership naivete, arrogance or foolhardiness, the organization got suckered after Malkin forbade then-general manager Garth Snow to shop Tavares as a trade-deadline rental following months in which the captain and his agent whispered sweet words of nothing into the owner’s ears.

New York Post

I ett år pågick den här charaden. Tavares berättade hur mycket han ville stanna i klubben och Snow satt overksam, stoppad av ägarna.

Resultatet ser vi nu – en superstjärna lämnar och Islanders fick inte en cent för honom.

Amatörism

Jag vet inte om skratt eller gråt är mest på sin plats men det är en uppvisning i en sällan skådad amatörism.

Det är lätt att anklaga Tavares för att ha lurat Islanders, lurat sina fans i sammanhanget men jag tror inte att saken är riktigt så enkel. Kom nu ihåg att detta är en toppspelare som levererat år efter år i en av ligans mest misskötta klubbar. En spelare som nu ska teckna sitt riktigt stora kontrakt och som samtidigt ska se till att han har en chans att vinna något. Då är valet mellan Islanders och Toronto inte särskilt svårt, inte om du dessutom kommer från Toronto. Med Tavares i laget så är Toronto en potentiell utmanare till att ta hem Stanley Cup-bucklan. Islanders saknar en toppmålvakt, ska hoppa mellan två olika arenor medan den nya byggs och Islanders ägs fortfarande av Malkin/Ledecky. Ägare som under en lång serie av år tillåtit att Long Islands stolthet i det närmaste misshandlats och till och med flyttats till Brooklyn. Islanders förtroendekapital hade tagit slut.

C:et

Hade jag varit i Tavares kläder så hade jag slutat att lyssna på Islanders för länge sedan och även med Barry Trotz och Lou Lamirello vid rodret så finns inga garantier och ingen historia att falla tillbaka på. Toronto däremot har gått från att vara slagpåse i ligan till att närma sig topplagen. Den sista pusselbiten kan mycket väl vara Tavares och Toronto kan locka med Brendan Shanahan, sheriffen som president och Mike Babcock som coach. Shanahan har visat vad han kan åstadkomma och han har föresatt sig att skapa vinnare av Toronto. Det är dessutom som sagt Tavares hemstad och på toppen av det så är som av en händelse lagkaptensbindeln, C:et, ledigt.

Tavares klubbyte är det slutgiltiga och smärtsamma beviset på hur misskött den här klubben faktiskt är men det finns ett positivt inslag- i en kris föds nya lösningar.

Tavares har lämnat ett rejält manöverutrymme för Lamirello/Trotz i form av dollar och kom ihåg att Golden Knights tog sig ända till en Stanley Cup-final med i princip bara en enda stor stjärna i laget – målvakten Marc-Andre Fleury. Det är ett hårt slag men det behöver inte vara en katastrof – inte om alla dollar i löneutrymme används på rätt sätt och här har jag oändligt mycket större förtroende för Lamirello/Trotz än för de tidigare ansvariga. 

Värvats

Nu har Leo Komarov och Valtteri Filppula värvats samtidigt som Thomas Hickey blir kvar. Det är inga uppseendeväckande värvningar, rutin, elakhet (Komarov) och en förstärkning av ett i det närmaste obefintligt boxplay (Filplula). Det är vad Islanders behöver, hårt jobbande spelare som jobbar över hela banan. Nu behövs en toppmålvakt, sannolikt en förstärkning även på backsidan och återigen kom ihåg att nu har Islanders en rätt stor kasse dollar att spendera. Det går inte att ersätta John Tavares med en spelare men det går att bygga ett starkt kollektiv. Det har Golden Knights bevisat.

Artemi Panarin, Columbus, är ett alternativ. Panarin lär inte teckna nytt kontrakt med Columbus, han har ett år kvar på kontraktet och Columbus lär inte göra samma misstag som Islanders med Tavares. Vill Lamirello ha Panarin så får han vara beredd att betala. Detsamma gäller Erik Karlsson, Ottawas toppback och lagkapten. Han har också ett år kvar på sitt kontrakt och måste köpas loss.

Som sagt, Tavares klubbyte, skapar möjligheter.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This