Robert Muellers utredning kryper allt närmare Donald Trump själv. Nu framkommer uppgifter om att Trump kan ha betalat tre kvinnor för deras tystnad inför presidentvalet 2016. Det är uppgifter som framkommit sedan inspelade samtal beslagtagits vid husrannsakan mot Trumps advokat Michael Cohen.

Michael Cohen har varit Trumps “fixare” under flera år. Det var Michael Cohen som betalade porrstjärnan Stormy Daniels 130 000 dollar för att hon inte skulle berätta om en kärleksaffärs med Trump. Det finns misstankar om att de pengarna kan ha plockats ur kassan för Trumps valkampanj vilket i så fall är olagligt. Vid tillslaget mot Michael Cohen så har flera bandade samtal beslagtagits där Trump och Cohen diskuterar flera liknande affärer. Det lär handla om minst tre kvinnor ytterligare som kan ha betalats.

Michael Avenatti är Stormy Daniels advokat.

Twittrande

Enligt uppgifter till New York Times så har Robert Mueller också börjat att gå igenom Trumps twittrande.

Those concerns now turn out to be well founded. The special counsel, Robert S. Mueller III, is scrutinizing tweets and negative statements from the president about Attorney General Jeff Sessions and the former F.B.I. director James B. Comey, according to three people briefed on the matter.

Several of the remarks came as Mr. Trump was also privately pressuring the men — both key witnesses in the inquiry — about the investigation, and Mr. Mueller is examining whether the actions add up to attempts to obstruct the investigation by both intimidating witnesses and pressuring senior law enforcement officials to tamp down the inquiry.

New York Times

Mullers utredning vill granska huruvida Trump kan ha lagt sig i brottsutredningar och för att ha försökt påverka självständiga myndigheter och enskilda tjänstemän. USA har en klar och tydlig maktfördelningsprincip vilken innebär att domare och domstolar ska agera självständigt, för att ta ett exempel, och att den politiska makten inte får lägga sig i eller försöka att påverka deras arbete. Trump har flera gånger attackerat Justitiedepartementet och Jeff Sessions i sina inlägg på Twitter. James Comey, då chef för FBI, har också attackerats av Donald Trump.

Pussel

Robert Mueller har dokument och vittnesmål om möten, där Trump deltagit, som pekar mot att presidenten kan ha försökt pressa utredande myndigheter och deras chefer, bland annat så finns uppgifter om att Trump bett James Comey och FBI att lägga ned en utredning mot Trumps säkerhetspolitiska rådgivare Michael Flynn. Robert Mueller vill nu lägga ett pussel för att se om inlägg på Twitter passar in i den bilden.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This