“The Donald is not really a facts man”, konstaterade Barack Obama när han häcklade Trump under den internationella presskårens middag för några år sedan. Trump och fakta är inte kompatibla och det är helt uppenbart att Trump engagerar munnen innan hjärnan är påslagen.

Under presskonferensen tillsammans med Vladimir Putin i Helsingfors avfärdar Trump sina egna underrättelseorganisationers slutsats om att Ryssland försökt påverka det amerikanska presidentvalet. Han avfärdar åtal mot sammanlagt 25 personer och 3 företag.

Några timmar senare grips ytterligare en rysk medborgare misstänkt för att ha försökt påverka amerikansk politik bland annat via vapenlobby-organisationen NRA. Kritiken mot Trumps uttalanden och undfallenhet mot Ryssland får så hård kritik att till och med Trump backar och hävdar att ha sa fel under presskonferensen.  Trumps många olika uttalanden om Ryssland och rysk påverkan av det amerikanska politik är nu så många och så olika att det är svårt att veta vad Trump egentligen tycker.

Google

Är det någon som på fullt allvar tror att Trump ens öppnat försättsbladet till den flera år långa utredning som EU-myndigheterna har gjort av Google?

EU-myndigheterna har avtal, e-post, dokument och enorma mängder information som ligger till grund för den fällande domen och skadeståndet. EU-myndigheterna har vittnesmål från Microsoft och flera andra amerikanska företag som vittnar om hur Googles avtal och affärsmetoder skadar balansen på marknaden och i en förlängning skadar konsumenter. Utslaget och skadeståndet bygger på en flera år lång utredning där Google har fått uttala sig och bemöta uppgifterna, flera gånger. Det är så det går till i ett rättssystem som har en fastlagd process med krav på bevisning och där utslag och domar kan överklagas.

Lägg sedan till det olämpliga i att en amerikansk president kommenterar ett utslag i ett annat lands domstol.

Cyberattacker

Knappt hinner Trump stänga munnen efter att ha deklarerat att han och Putin nu satt stopp för cyberattacker mot USA förrän Microsoft meddelar att de har stoppat attacker riktade mot det amerikanska valen till Kongressen och Senaten. Microsofts uppgifter bekräftas av amerikanska underrättelsekällor. Attackerna mot amerikanska system fortsätter och det är samma ryska gruppering som hackade det demokratiska partiets datorsystem 2016.

Microsofts uttalande gjordes helt nyligen i samband med en säkerhetskonferens i Aspen, USA.

Nedmonterat

Nedmonteringen av det amerikanska presidentämbetet har gått snabbt och fakta väger ytterst lätt i Trumps värld. Han anser att hans bild av omvärlden är den enda rätta och han tror sig också kunna uttala sig om snart sagt vad som helst utan att konsultera sina medarbetare.

Stämmer inte verkligheten med Trumps värld så är det fel på verkligheten.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This