Donald Trump ber om ett möte med cheferna på tidningen New York Times. Vita Huset ställer ett krav – allt som sägs ska vara “off the record” vilket betyder att samtalet ska stanna inom Vita Husets väggar.

New York Times accepterar, kommer till mötet där bland annat Trumps påhopp på medierna diskuteras. New York Times framför sin oro för att Trumps ständiga attacker och att Trump kallar journalister för fiender till USA kan få våldsamma följder. I klartext – i ett högt uppskruvat tonläge där journalister och medier anklagas för att vara landsförrädare så finns en uppenbar risk att någon tar till våld riktat mot enskilda journalister eller redaktioner.

Hur hanterar Donald Trump detta tror du?

Han drar igång en tirad av attacker, via Twitter, där han angriper medierna och där han också bryter överenskommelsen med New York Times och återger det som diskuterats. De två redaktörerna och cheferna, A.G. Sulzberger och James Bennet, har en helt annan bild av mötet, det som diskuterades och inom några timmar så svarar New York Times.

New York Times

Folkets fiender

Trump, USAs president kallar journalister från ansedda, seriösa medier för “folkets fiender” och det är ett led i ett långvarigt verbalt krig med där praktiskt taget all rapportering som inte är positiv för Trump och hans administration kallas “Fake News”. CNN, Washington Post och New York Times bannlystes från Trumps presidentvalskampanj. Detta verbala krig startade under presidentvalskampanjen och fortsatte redan första dagen efter det att Trump installerats. Sean Spicer proklamerade från Vita Husets pressrum att publiken varit den största någonsin trots att alla bilder, polisen uppgifter och alla med egna ögon kunde se att det inte var sant.

I Trumps värld ljuger alla – FBI, NSA, CIA, domare och domstolar, de europeiska ledarna för NATO, praktiskt taget alla demokratier och alla republikaner som är kritiska mot honom. I Trumps värld så är Kim Jung-on, Nordkoreas diktatur uppriktig, Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping talar sanning – förutom han själv naturligtvis.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This