Plötsligt tvärnitar din Mac. Den vill inte fungera längre och allting tycks ha låsts sig. Andas lugnt, det finns fortfarande gott hopp och så länge inte det förhatliga frågetecknet dyker upp vid start så finns det i alla fall en sak som du kan prova.

Det händer inte ofta men det händer – en Mac strular, fungerar inte och vill inte göra det du vill. Nu behöver du två saker:

. en bootbar USB-sticka
. tålamod

Diskmaker

Det enklaste och snabbaste sättet att skapa en bortbar USB-sticka är att ladda hem programmet DiskMaker. Det är gratis och det hjälper dig att skapa den disk du behöver.

DiskMaker

Eftersom din egen Mac just nu tvärnitat så låna en Mac och skapa en USB-sticka.

Starta

Stoppa in USB-stickan i din Mac.
Starta din Mac och hålla nere “Option/Alt” under start
Välj att starta från USB-stickan

När din Mac startats från USB-stickan, ha tålamod det kan ta lite tid, är det dags att starta Diskverktyget.

Gör nu en kontroll och reparera din hårddisk om några fel hittas.

Om det inte fungerar

Skulle det nu ändå inte fungera så har du gjort det du kan och får du nu inte fart på din Mac så är det bara att beklaga men din Mac har då drabbats av ett allvarligare fel. Det kan vara allt från tangentbordet till att hårddisken givit upp.

Ofta så hjälper det faktiskt att starta diskverktyget från en separat disk (USB) och köra en reparation av disken, påfallande ofta ska tilläggas och följ instruktionerna ovan så slipper du betala för den servicen i alla fall.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This