Så enkelt fixar du de flesta problem med din Mac

Så enkelt fixar du de flesta problem med din Mac

Kommer du från windows-världen och har gått över till macOs så kanske du vant dig vid att installera om  Windows då och då. Sluta med det och lär dig en mycket enkel åtgärd som faktiskt åtgärdar de flesta problem med en Mac.

macOS har inbyggda underhållsscript som körs när du startar om din Mac. Det brukar räcka men ibland så kan den irriterande “badbollen” dyka upp och det är dags att göra lite mer.

Installera inte om

Kasta dig då inte över installationsskivan eller ladda ned macOS för att installera om allt i din Mac. Det är faktiskt inte nödvändigt.

Starta om din Mac och håll nere Command och R samtidigt. Då startar din Mac i det som kallas Recovery Mode och du kommer till en meny där du kan installera om MacOS, läsa in en kopia från Time Machine och starta Disk Verktyget/Disk Utility.

Det är det sista valet du ska välja och har du en äldre version av macOS/OS X så kan du välja att återställa filrättigheterna och även att reparera disken. Kör en diskkontroll först och sedan en koll av alla filrättigheter.

I nyare versioner av macOs så heter funktionen First Aid.

Kör alltså båda funktionerna – en koll av disken och sedan en koll av filrättigheterna. Det är fullt tillräckligt i de allra flesta fall.

Starta om

Starta om din Mac som vanligt så brukar “badbollen” vara borta och problemen är lösta betydligt snabbare, enklare och smidigare än att sitta och installera om din Mac.

Jag har aldrig installerat om en Mac och både min iMac och min MacBook Pro bygger på uppdaterade Mac:ar som sträcker sig ända tillbaka till min första vita MacBook.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This