Buggfixar, äntligen kommer buggfixar och mestadels buggfixar. Nästa version av Pokémon GO innehåller välkomna buggfixar.

För mig som jobbat i branschen länge är det helt obegripligt hur ett så stort, så populärt program och spel som Pokémon GO kan innehålla så många och så uppenbara buggar när nya funktion lanseras. Det är fullt synliga buggar, fullt mätbara buggar och buggar som du ser och märker snabbt. Trots det så lanseras nya funktioner som ser ut att vara, om inte halvfärdiga, så i alla fall i ett skick som de absolut inte borde lanseras i.

Mitt intryck är att nya funktioner testas alldeles för lite, på alldeles för få enheter och i alldeles för få miljöer. Det leder till att spelet alldeles för ofta släpps med alldeles för uppenbara och synliga buggar.

Buggfixar

Nästa version av Pokémon GO innehåller till alla väsentliga delar buggfixar och förhoppningsvis för en rad funktioner som aldrig borde ha lanserats i det skick de nu är.

Hela vänfunktionen har funktionsbrister; en lista som inte fungerar och här finns även grafikmissar. Det är också designmässigt en misslyckad funktion där du inte kan sortera och där det krävs alldeles för många klick för att skicka en gåva. Du kan inte heller se vilka du kan skicka en gåva till, vilka vänner som ännu inte har öppnat en tidigare gåva med mindre än att du måste klicka upp varje enskild vän på listan.

Startar du en attack på ett gym, avbryter, och om du sedan vill fortsätta så får du veta att attacken är över. Du får vänta några minuter innan du kan fortsätta vilket tydligt indikerar att informationen inte skickas till Niantic och verifieras korrekt.

Vill du döpa om en Pokémon och skriver fel så kan du inte flytta markören till det felaktiga tecknet och ändra. Du måste radera all text  till det felaktiga tecknet.

Bluetooth-funktionen kopplad till Pokémon GO Plus har brister, speciellt om du hoppar ur spelet och ska kolla ett mail eller göra något annat. När du kommer tillbaka till Pokémon GO bör du kontrollera att ditt armband fortfarande är anslutet.

Pokémon GO har blivit bättre och antalet buggar som kan kopplas till trafik till och från Niantics servrar har blivit färre men fortfarande kan Pokémons ligga kvar i spelet, bollar kan fastna mitt i luften och skar går inte att använda – vilket beror på att informationen inte skickats fram och tillbaka korrekt.

Komplext spel

Märk väl att jag naturligtvis förstår att Pokémon GO är ett komplext spel med ett avancerat samspel mellan enheter, Niantics servrar  och där datatrafik fram och tillbaka ska fungera. Störningar och problem ska inte alltid skyllas på Niantic eller på spelet. Det kan bero på ett skakigt Internet eller på att din operatör har problem. Det kan också bero på att du befinner dig i ett område där många mobilanvändare finns eller så finns du i närheten av ett lokalt nätverk som du varit uppkopplad mot tidigare. Krockar mellan lokala nätverk och mobila uppkoppling kan ställa till det. Din enhet kan då ligga och försöka att byta uppkoppling vilket påverkar Pokémon GO. Tricket här är att gå in under nätverksinställningarna och plocka bort (glömma) det aktuella lokala nätverket.

En omstart av telefonen kan också göra smärre underverk och då inte bara för Pokémon GO.

Grafik

Några nyheter finns i form av grafik för:

  • Pikachu Fan Headband
  • Pikachu Fan Shirt
  • Pikachu Fan Shorts
  • Pikachu Fan Shoes

Sannolikt prylar som du kan välja att ha på dig.

Räkna med att den nya versionen dyker upp om några dagar.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This