Den senaste uppdateringen av iOS innehöll inte bara en funktion som låser telefonens USB-anslutning efter en timme om den låsts upp. I koden fanns även en buggfix för en bugg som kan kopplas till eftergift till Kina.

Buggen ledde till att en iPhone och/eller en iPad kunde krascha om ordet Taiwan togs emot eller en ikon, Taiwans flagga. Buggen påverkade bara vissa enheter med vissa landsinställningar och den har alltså korrigerats i iOS 11.4.1.

Eftergift

Patrick Wardle, som jobbat åt bland annat NSA, har uppmärksammat buggen och buggfixen i ett blogginlägg.

Buggen ser ut att vara orsakad av en eftergift åt Kina och den had inte funnits där om inte Apple hade gått med på att försöka att censurera bort Taiwan, namnet på landet, samt dess flagga.

Taiwan är en större ö, Taiwan, och några mindre öar, utanför det kinesiska fastlandet. Kina anser att Taiwan tillhör Kina medan Taiwan anser det motsatta – de gör anspråk på det kinesiska fastlandet. År 1949 då Mao Zedong utropade den kinesiska folkrepubliken så flydde det dåvarande ledarskapet till Taiwan. Det är, mycket kortfattat, den politiska bakgrunden.

Plocka bort

Koden var tänkt att plocka bort den Taiwanesiska flaggan och ersätta den med ett tomrum i meddelanden. Koden var buggig och skedde till krascher vilket nu har rättats till, är Patrick Wardles slutsats.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This