Nya MacBook Pro kan hantera upptill 32 GB RAM men det är en minnesmängd som du sannolikt inte behöver. Det finns dock en anledning till att göra den investeringen – du kan inte lägga till mer RAM-minne i efterhand.

Det fanns en tid när RAM-minne betydde en hel del men det var före blixtsnabba SSD-diskar som kan fungera som mellanlagringsminnen. Därmed inte sagt att du under inga omständigheter har nytta av 32 GB RAM.

Ska du rendera video så lönar det sig med mer RAM-minne
Ska du rendera 3D-modeller så lönar det sig med mer RAM-minne

Överhuvudtaget så kan RAM-minne löna sig för tunga grafiska jobb men med dagens nya, snabbt grafikkort så är även den skillnaden något mera utjämnad än tidigare.

Par år

Kom nu ihåg att detta är idag, när detta skrivs, och att du ska ha din dator ett par år framåt. Det är i det sammanhanget du kanske ska överväga att göra investeringen i att köpa till 32 GB RAM. Du kan som bekant inte köpa till med hårddiskutrymme eller mer RAM-minne i efterhand i moderna datorer – så inte heller i Apples nya MacBook Pro.

Ska du välja mellan en större hårddisk, bättre grafikkort eller mer RAM-minne så skull jag lägga mina pengar på det senare. En större hårddisk kan lösas med extern lagring och har du inte verkligen behov av ett riktigt kraftfullt grafikkort så torde standarduppsättningen räcka långt.

Så har jag alltid resonerat när jag köpt nya dator – max vad gäller RAM-minne och ett mellansteg vad gäller grafikkort och lagring – men det är jag det. Du måste fatta beslutet utifrån vad du använder din dator till.

För normalt bruk räcker 16 GB Ram långt
För fotografen/filmaren kan 32 GB RAM vara motiverat
För animatören, 3D-designern kan 32 GB RAM vara motiverat

Ungefär så.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This