Robin Lehner är inte bara Islanders nya målvakt. Han är en målvakt med en sjujävla attityd och han slåss. Matt Martin, min egen favorit, är en elak, snabbpratande forward som kryper under skinnet på vem som helst. Leo Komarov spela fult och fysiskt och jag kan fortsätta nämna fler spelare. Det nya Islanders kommer att vara det gamla Islanders.

Ross Johnston har precis skrivit på för fyra år sedan och om jag berättar att killen väger drygt 106 kilo och är nästan två meter lång. Låt mig uttrycka det så här –  Johnstons främsta vapen på en hockeyplan är inte känsliga handleder.

Islanders har just nu sju forwards som väger 90 kilo eller mer, fem av dem ligger på mellan 95 och drygt 100 kilo. Fem av de sex backarna som just nu finns med på laguppställningen väger 90 kilo eller mer. Fyra av dem ligger på en bit över 90 kilo.

Fysiskt lag

Det är ingen djärv gissning i att tro att New York Islanders inte kommer att vara det snabbaste laget i NHL. Islanders kommer inte att vara laget med de känsligaste händerna eller ha de mest tekniska spelarna. New York Islanders kommer att vara ett fysisk lag som kommer att spela på en sak – motståndarna.

Det är Old-Time hockey och den typ av ishockey som Nystrom, Gillies, Potvin och Trottier stod för. Det är den typ av ishockey som handlar om kamp, fysisk och om att smälla på så snart det finns läge att göra det. Det i sin tur betyder att Sebastian Aho lär få svårt att ta en plats. Han är helt enkelt för liten om det nu inte är så att Lamirello inser att alla backar inte kan vara skapta som utedass, stora tunga utedass. Någon måste kunna slå blixtsnabba förstapass och det kan Aho.

Ersättaren till Tavares blev inte Erik Karlsson, inte Matt Duchene – det blev Jan Kovar, poängkung från KHL. Han har snittat en poäng per match i världens näst bästa liga och om någon av motståndarna tycker att det är en bra ide att ge sig in och smälla på honom så finns det som sagt gott om spelare runt omkring honom.

Anhängare

Nu är det här sådant som jag som anhängare till New York islanders förväntas att säga. Jag ska liksom hissa flaggan och hålla den högt i alla fall tills serien startar igen. Sedan ska allt vara som vanligt och vi, Islanders, ska få på skallen igen. Det kan mycket väl bli en sån där säsong där allt rasar samman men där laget tar sig samman och kör över det där andra laget vars namn vi icke nämner. Det har en svensk målvakt; det får räcka som ledtråd.

För egen del inser jag att ishockey utvecklas och att dagens ishockey handlar om hastighet och tempo. Du ska kunna gör allt snabbare, lägre och i högre tempo än motståndarna. Hastighet är nyckelordet. Min hockey handlar om kraft och det finns ingenting jag älskar mer än en klockren open-ice. Jag älskar att se ett kan tacka ned farten på motståndarna, bromsa ner dem och sedan med rå kraft besegra dem. Det är måhända inte lika vackert som den isbalett som modern ishockey numera är men hockey ska inte vara vacker. Det ska vara blod, svett och tårar och min idol heter Clark Gillies – den elakaste spelaren som dragit på sig den tröja jag älskar.

Så det är därför jag är lite mer uppspelt än vanligt jag jag ser vilka spelare Islanders, mitt Islanders värvar in. Det värvas även till Islanders AHL-lag och det är spelare av samma kaliber som de som är tänkta för Islanders. Hårdingar.

Räcker det här då?

Modern hockey

Jag har ingen aning och jag har ingen aning om old-time hockey kan mäta sig med modern ishockey. Det får vi se när serien startar i september/oktober. Jag sig nyligen om SM-finalen mellan Skellefteå AIK och Luleå från 2013. En final som handlade om fart, En fart så hög att Luleå inte kunde hantera den. Luleå klarade inte av att möta Skellefteås offensiv och ett lagt som kan ta ett nästan obefintligt halmstrå och som straffade motståndarna skoningslöst för minsta misstag. Det var ny, modern ishockey och det är fantastiskt vackert utom på en enda punkt – när Luleå klev upp i banan, mötte tidigt och satte tacklingarna så föll “mina” spelare och det är det värsta jag vet.

Ger du dig in i en fysisk kamp så vinn. Det handlar inte om våld utan om att vinna, på alla plan och på alla sätt. Vinn inom ramen för regelboken men vinn, kör över dem, smäll på och tackla musten ur dem. Vinn.

Jag hoppas att New York Islanders är old-time-hockey 2.0. En hockey som bygger på kraft, fysik och fart.

Sedan hoppas jag att vi kör över det där laget vars namn vi aldrig nämner med sin svenska målvakt. Jag ser fram mot serien och förlusten av John Tavares har klingat av. Vi har en best i tröja 52. Han väger 106 kilo. Han heter Ross.

Mackens Fråga: Har du en smart högtalare med en digital assistent hemma?
Share This