Moderna laserskrivare skriver in ett unikt mönster i alla utskrifter. Detta för att kopior och utskrifter ska kunna spåras. Nu har tyska studenter skapat en app som dröjer prickarna.

Mönstret, prickar, innehåller information om skrivaren, vad som skrivits ut och datum för utskriften.

Four academics from the Technical University in Dresden, Germany (TU Dresden) have created an app that detects and masks the hidden dot patterns that laser color printers secretly hide on all printed documents.

These dots encode information about the printer hardware, the printed document itself, and the date of the print. Almost all modern commercial color laser printers add them to documents without informing their users.

Bleeping Computer

Det var de här prickarna som ledde till gripandet av tidningen The Intercepts källa. Tidningen publicerade bilder av de dokument de hade fått av källan och på bilderna syntes de unika prickarna.

Det studenternas app gör är att lägga till prickar, ovanpå mönstret.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This