Facebook har tappat närmare en fjärdedel av sitt börsvärde efter en tämligen svag rapport. Raset på 19 procent under en och samma dag är det största enskilda för ett företag i börsen historia.

Facebooks rapport visar på snabbt ökande kostnader dels på grund av hårdare integritetskrav inom EU-området, dels på grund av de skandaler som Facebook dragits in i sedan det visat sig att den information som facebook samlar in om sina användare har missbrukats. Det är svallvågorna efter Cambridge Analytica-skandalen som nu slår in med full kraft.

Rörelsemarginalen

Facebook tjänar fortfarande pengar. Vinsten redovisas till 5.1 miljarder dollar. Antalet månatliga användare är 2.2 miljarder och an taket dagliga användare är 1.5 miljarder användare. Det är antalet nya användare, försäljningen och snabbt ökande kostnader som oroar marknaden.

Ökande kostnader i kombination med att färre nya användare hittar till tjänsten har lett till att rörelsemarginalen har sjunkit till 44 procent vilket jan jämföras med 47 procent för ett år sedan. I sina egna prognoser så skriver Facebook att rörelselmarginalen kan fortsätta ned mot 35 procent i framtiden.

Detta samtidigt som försäljningstillväxten bromsar in vilket gör att Facebooks rapport missar förväntningarna.

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This