När en lokaltidning i Texas försökte publicera delar av den amerikanska konstitutionen, den amerikanska grundlagen, på sin Facebooksida så stoppades publiceringen med hänvisning till att texten stred mot Facebooks regler.

Det var Facebook algoritm som slagit till och texten bedömdes vara rasistisk och innehålla hatinnehåll.

The Liberty County Vindicator had been sharing excerpts from America’s founding document to its Facebook page in an attempt to encourage historical literacy among its readers.

Part 10 did not appear, with the paper receiving a notice from Facebook saying the post went against its standards on hate speech.

Observera att länken ovan inte går att använda då detta är ännu en tidning som anser sig inte kunna följa EUs nya intregritetsskyddsregler, GDPR.

Algoritmer

Exemplet visar på problemet med att låta datorer och algoritmer försöka hitta rasistiska texter och texter som kan innehålla hatpropaganda. Texter som lyfts ut ur sitt sammanhang kan rubriceras som rasistiska, trots att det handlar om historiska dokument eller dokument och information som lyfts fram som exempel på rasism.

BBC

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This