Egen server hemma tar hand om dina säkerhetskopior

Egen server hemma tar hand om dina säkerhetskopior

Har du en Mac hemma som bara står och skräpar eller en Mac mini som du kanske använder som Plex-server eller något liknande så har du också en riktigt smidig lösning för dina säkerhetskopior. Time Machine invänder du men vänta lite och häng med – det är en smart lösning och enkelt att installera.

Det du behöver är macOS Server som du kan köpa i Mac App Store för några hundralappar. Då det är en modul så är det bara att starta installationen och låta den rulla klart. Döp din server och slå på de tjänster du behöver. Det mesta är förkonfigurerat så det handlar om att läsa innantill och kontrollera så att allt är inställt rätt.

Nu har du en egen macOS Server hemma och det är den vi ska utgå ifrån.

Hårddisk

Anslut en extern hårddisk för dina Time Machine-kopior. För det är det som är poängen med en server hemma – den kan hantera och fungera precis som Time Machine förutom att vara Plex-server, uppsamlingsplats för dina uppdateringar och annat.

Så här gör du

Starta servermodulen och välj Time Machine i listan. Det är den servicen du ska starta och konfigurera.

Välj var du vill ha dina kopior och ställs också in om du vill hålla koll på utrymmet. Det vill säga se till att dina säkerhetskopior inte fyller hårddisken helt och hållet. Mycket smidigt om du delar hårddisken med annan information.

Har du egen egen hårddisk så väljer du den, tryck på plus, lägg till och sedan skapa (create).

Fildelning

Nästa steg är att slå på och kontrollera fildelningstekniken. Du kan välja mellan SMB eller AFP. Har du äldre datorer som du vill göra backup på så välj AFP annars kör du på SMB.

Var noga med att se till att Guest/Gäst inte är klickad.

Anslut dina Mac-datorer

Sista steget är att ansluta dina Mac-datorer. Välj Time Machine i inställningarna och välj din nya servers hårddisk för Time Machine-kopior.

Klart!

Hemmaserver

Förutom att ta hand om säkerhetskopieringen av alla dina datorer så kan din hemmaserver också fingera som:

. Plexserver

Plex är en multimedia- och nöjeslösning där du kan smala filmer, tv-program, tv-serier, musik och bilder på en och samma plats. Plex är dessutom gratis, vid sidan av appen och betaltjänsterna.

. Uppdateringar

Slå på tjänsten i din server så lagras alla nedladdade uppdateringar på din server vilket gör att det går betydligt snabbare att uppdatera dina datorer. Istället för att ladda ned uppdateringarna från nätet så lagras de hemma, lokalt.

Rekommenderar inte

Jag rekommenderar däremot inte att du slår på och aktiverar din egen webbserver eller mailserver om du inte vet vad du gör och också är på det klara med att om din mailserver exempelvis kapas och den börjar att spy ur sig en massa spam så ligger du sannolikt illa till hos din internetleverantör.

Jag har själv en egen server hemma för backup, Plex men jag kör ingen mailserver och ingen webbserver heller. Det är en Mac mini som fungerar som en enkel, funktionell och smidig hemmaserver.

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Blir det en ny Apple-pryl nu?
Share This