Det New York Islanders som Lou Lamirello och Barry Trotz nu bygger är ett helt nytt Islanders, på alla plan. En klubb som traditionellt byggts med nordamerikaner fylls nu med finnar, svenskar och spelare från andra länder. Spelare med attityd och vinnarskallar värvas in och chocken efter förlusten av Tavares börjar mildras.

Fansens favorit, Matt Martin är tillbaka, vilket betyder att Islanders kan sätta samman ligans bästa fjärdeformation igen – Matt Martin, Cal Clutterbuck och Casey Cizikas. Det kan vara ena genidrag för att få fart på de två senare, Clutterbuck och Casey Cizikas, som inte gjorde särskilt många glada under säsongen som gick. Matt Martin är en spelare med tonvis med attityd, som aldrig viker ned sig vare sig fysisk eller verbalt. Det är en förstklassig retsticka och en spelare som du hatar att möta men älskar att ha i det egna laget. Trion gjorde livet surt för motståndarna och speciellt i derbyna mot Rangers så var det Islanders fjärdefemma som effektivt tog bort alla offensiva hot med stenhårt fysisk spel. Islanders tar över hans kontrakt och behöver inte betala full lön vilket betyder att lönetaket inte påverkas fullt ut.

Lehner

Robin Lehner ersätter Halak som målvakt och här tror jag att Lamirello/Trotz inte hade något val. Det finns inga toppmålvakter kvar på marknaden och Lehner blev billig vilket gör att Islanders kan utmana om spelare så som Erik Karlsson och Matt Duchene. Kan Islanders värva Erik Karlsson, NHLs offensivt skickligaste back, så är det en fullgod ersättare till John Tavares och det betyder också att Islanders kommer att spela ena helt annan ishockey än tidigare. Det offensiva hotet kan komma bakifrån i form av Karlsson och Leddy även om det förmodligen vore en smärre katastrof att sätta ihop dem i samma backpar. Nick Leddy är mer forward än back och han har katastrofsiffror som försvarare när det handlar om plus/minus men det har å andra sidan Erik Karlsson också haft under flera säsonger.

Rykten

Som vanligt florerar en massa rykten bland spelare, agenter och journalister. Ryktena säger att Islanders gett sig in på allvar i striden om Erik Karlsson och även i kampen om Matt Duchene, en spelare som Islanders visat intresse för tidigare. Det är ett nytt Islanders som vi ser växa fram och det är ett elakare Islanders för Matt Martin är ingen snäll spelare och Leo Komariov kliver inte åt sidan.

Utmaningen ligger inte bara i att bygga ett nytt lag och det handlar om pusselbitar. Islanders släppte genom mest skott i hela ligan i fjol och släppte in mest mål. Kombinera med det undermålig tekningsstatistik, ett halvknackigt powerplay och stora problem i boxplay. Special teams fungerande helt enkelt inte.

Pusselbit 1

Tom Kuhnhackl har en pappa som alla svenska hockeyfans minns, den tyske jätten Erich Künhackl. Sonen, Tom, är dubbel Stanley Cup-mästare med Pittsburg Penguins och gissningsvis så har han värvats av två orsaker – sitt fysiska spel och han täcker skott. Tom Kuhnhackl kastade sig i vägen för 50 skott den senaste säsongen. Här finns en pusselbit, en defensiv forward som gör jobbet hemåt.

Pusselbit 2
Pusselbit 3

Leo Komarov tacklar och han tacklar mer än de flesta. Komarov landade på 14 plats i fjol i tacklingsligan. Han är dessutom en spelare som dödar utvisningar. Här är rollen att vara obekväm, ta hem jobbet och se till att få stopp på ett boxplay i sluttande nedförsbacke.

Pusselbit 4

Matt Martin är en elak spelare. Han tacklar dig, talar om för dg att han tänker göra det igen och igen. Martin är en pest att möta och nu fick Islanders tillbaka honom billigt. Fansens, och min favorit, och här har Islanders sin “Instagator”, spelaren som ska ta sug under skinnet på motståndarnas stjärnor.

Pusselbit 5

Frågan är vad som landar här?

Erik Karlsson, Matt Duchene, Artemi Panarin eller någon annan. Det är många namn, många rykten i omlopp just nu och saker kan förändras snabbt.

Islanders kan behöva en defensiv kraft och en offensiv kraft ytterligare. På backsidan finns Sebastian Aho att tillgå och han har redan visat att han inte gör bort sig i NHL med rätt backkollega. Islanders lär också pröva att plocka upp Seth Helgeson som också finns med bland backarna i Bridgeport Sound Tigers, Islanders farmarlag.

Just nu finns sex backar i laguppställningen, två målvakter och det är uppenbart att det jobbas på en eller två riktiga toppspelare. Det är för övrigt inte ens säkert att de spelare som nu värvats blir kvar. Ska du värva spets och kompetens så kan det komma att kosta och blir det fråga om en bytesaffär så kan Islanders tvingas att slippa ifrån sig spelare, pengar och draftval.

Mackens Fråga: Har du en smart högtalare med en digital assistent hemma?
Share This