Apples nya MacBook Pro har ett värmeproblem vilket leder till att prestandan sänks. Jo, det är sant, jag har själv sett det på Youtube.

Det kallas ”throttling” och det är en teknik där prestandan skruvas ned för att datorn inte ska överhettas. Det i sin tur kan leda till att om datorn har för små fläktar, designats felaktigt så att värme inte leds bort så får du inte ut max av hårdvarans prestanda. Det är David Lee som gjort testet och han har spelat in en video så då måste ju vara sant, eller?

I det här fallet så hävdar Morrison att Apple har missat i designen och som underlag så har han använt ett benchmark-program och gjort renderingar med Adobe Premiere.

Så då måste det ju vara sant eller hur?

Nej

Det enkla raka svaret är nej; det måste inte vara sant och det finns fler faktorer som spelar in här.

Låt mig börja med det en gnutta logik.

Är det sannolikt och troligt att en av världens ledande tillverkare av bärbara datorer gör en så elementär miss?

Låt oss bortse från det för en stund och låt oss bortse från vad jag tycker och tänker och istället granska granska testen.

Test

Lee använder Adobe Premiere och benchmarkprogrammet Cinebench för att testa datorn. Till att börja med så kan det mycket väl vara så att Adobe behöver uppdatera sitt program. Flaskhalsen kan vara Adobe Premiere, inte datorn. Andra som gjort tester med Apples eget program Final Cut X har konstaterat att nya MacBook Pro inte alls har de prestandaproblem som David Lee hävdar.

För övrigt så är det inte helt tillförlitligt att använda program på det här sättet. Ska du testa prestanda så bör du i vart fall testa med flera olika program och använda program som uppdaterats och som optimerats för datorn.

Det finns också ett allvarligt problem med det testprogram, Cinebench, som Lee valt.

Så då har vi två program som använts i testen, Adobe Premiere Pro som inte uppdaterats för Apples nya bärbara MacBook Pro och vi har ett testprogram där utvecklarna själva säger att Cinebench inte har uppdaterats.

I min värld så har både påståendet och testen ramlat ihop likt ett korthus.

Experterna

Så vad säger då experterna?

Patrick Moorehead är analytiker med många års erfarenhet.

Apple

Moorhead har en viktig poäng – Apples egna siffror.

Apple har en lång tradition av att snarare redovisa lägre och sämre siffror än vad tester visar. Apples siffror är konservativt försiktiga både vad gäller prestanda och batteritid. Det är inget nytt utan så har Apple alltid gjort. Det är bättre att använda pålitliga lägre siffror i teknisk information och PR-material än att göra som exempelvis Samsung, fuska och redovisa glädjesiffror.

Lita inte på alla tester du ser och läser är rådet.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This