Jag har tappat räkningen på hur många gånger hag har fått frågan och skrivit sådana här texter. Nu är det dags igen – därför ska du inte, på några villkors vis knäcka din iPhone eller iPad.

Nu handlar det inte om att fysisk knäcka enheten utan om att slå ut vitala och viktiga säkerhetsfunktioner i iOS och enheten i sug för att kunna köra – ja, va då?

En gång i tiden utmålade sig en hel jailbreak-kultur som de som befriade iPhone. Under flera år så har de fört en tynande tillvaro men nu har det dykt upp ett antal jailbreakprogram igen och helt plötsligt så får knäckningsivrarna ny luft. De hade fel då och de har fel nu.

Säkerhet

Det handlar om en enda sak – säkerhet och knäcker du din iPhone så slår du med ens ut viktiga säkerhetsfunktioner. Du slår ut certifikat, kryptering och kontroll. Du gör det dessutom med ett program som du inte har en aning om vad det gör med din iPhone, vad som installeras eller vilka långsiktiga konsekvenser det kan få. Det är ungefär lika intelligent som att ge sig ut på autobahn i 180 kilometer i timmen efter det att först ha skruvat ur alla hjulbultar till hälften.

Sedan då till frågan om varför?

Låt oss nu inte lura oss själva och komma dragandes med några andra skäl än för att likna köra piratkopierade appar. Det är det huvudsakliga skälet. Det finns inga appar eller program utanför App Store som är värda att installera och använda – jag har provat. Det finns däremot mängder av hack och appar som mycket effektivt ser till att din iPhone går avsevärt mycket långsammare, spontant startar om då och då eller som måste startas om för att den ska fungera.

Läcker

Det finns gott om appar och funktioner som läcker allvarligt mängder minne att ditt batteri töms på mindre lön två timmar. Återigen – tro mig jag har testat. Det finns appar som använder helt hemmasnickrade funktioner och anrop som öppnar din iPhone för attacker utifrån, som är en bakdörr in för bedragare och kriminella. Det är inte skrämselpropaganda utan det finns dokumenterade fall där användare har råkat illa ut, med knäckta enheter.

Jag hopppas att det också är svar på frågan varför Macken X aldrig kommer att publicera många texter om hur du knäcker en iPhone,. var programmen finns att hämta eller några andra instruktioner i den vägen.

Jag tycker nämligen inte att det är en god ide att skruva ut hjulbultar och ge sug ut på autobahn.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This