Apple lanserade iPhone 2007 och det var en revolutionerande smart telefon. Den 11 juli lanserades App Store; en digital butik och distributionsplattform för appar som födde en helt ny ekonomi.

Officiellt så öppnade App Store dagen innan, den 10 juli och lyftet kom dagen efter, den 11 juli då iPhone 3G lanserades med stöd för App Store. Fyra dagar senare hade 10 miljoner appar laddats ned och kom då ihåg att då fanns det runt 800 appar i App Store.

I januari 2017 så hade 130 miljarder appar laddats ned och App Store har växt till drygt 2,2 miljoner appar. I juni 2017 så meddelade Apple att App Store hade genererat 70 miljarder dollar som gått till utvecklarna.

Ekosystem

Det är App Store i rena siffror och butiken har gått från att vara en distributionsplats till att vara ett gigantiskt ekosystem. Det finns en helt egen ekonomi, app echonomy, med hundratusentals anställda.

Butikens storlek blev till sist ett problem. Det gick inte att hitta eller synas och i och med lanseringen av iOS 10.3 så bytte App Store utseende. Nu kom en butik som mer liknade ett magasin om appar. Apple presenterade appar på förstasidan som tips och förslag med skrivna presentationer och texter.

Konkurrent

Idag finns en konkurrent, Google Play, Androids motsvarighet som ur användarsynpunkt har långt fler användare men Apples App Store omsätter mer pengar och är betydligt mer lönsam för utvecklarna. Apples användare köper mer appar, betalar mer och det ger högt intäkter för utvecklare.

App Store genererar dubbelt så mycket pengar som Google Play

Grattis App Store – en pigg tioåring!

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This