Washington Capitals kan titulera sig nya Stanley Cup-mästare efter en svängig match som Washington till slut kunde vinna med 4-3 efter det att Lars Eller avgjort matchen med sitt mål.

Det blev en svängig match där lagen turades om att ha ledningen undan in i den tredje perioden. Washington gjorde matchen första mål efter en första period som inte bjöd på särskilt underhållande hockey. Det var som om bägge lagen kände av hur viktig matchen var och av rädsla för att begå ett misstag så hände väldigt lite. Första målet därför först i den andra perioden då Jacob Vrana pricksköt in 1-0 till Washington.

Första målet

Första målet brukar ju sägas vara viktigt och många trodde att Washington nu skulle kunna skruva upp trycket men Golden Knights kom tillbaka och kvitterade. Nate Schmidts skott träffade Matt Niskanens skridsko vilket helt ställde Braden Holtby i Washington-kassen. Washingtons powerplay är i en klass för sig. Kuznetsov och Ovetjkin utgör ett ständigt hot tillsammans med passningsgeniet Nicklas Bäckström. Washingtons 2-1 var ett mål i powerplay där Ovetjkin kunde trycka dit pucken – framspelad av Böäckströmn, naturligtvis.

Ny kraft

David Perrons mål till 2-2 såg ut att ge Golden Knights ny kraft, ny energi och en tro på att de faktiskt kunde vända inte bara underläget i matchen utan underläget i matchserien. Plötsligt fick hemmalaget fart på spel och skridskor i kombination med ett spel som präglades av en helt ny vilja. Logiskt så kunde också Golden Knights gå till pausvila efter den andra perioden, som alltså bjöd på fem mål, i ledningen med 3-2 sedan Reilly Smith gjort mål i periodens slutminuter.

Slutperioden

I den tredje perioden så var det Washington som hade flera bra byten en bit in i perioden och i mitten så kom också kvitteringen. 3-3 kämpades in av Devante Smith-Pelly. Efter ett ställningskrig spå lyckades Washington etablera ett visst tryck mot Golden Knights i offensiv zon, Brett Connolly fick iväg ett skott från blå linjen som Marc-Andre Fleury först sig ut att ha kontroll på men pucken ramlade ned mellan benskydden där Lars Eller kunde stöta in 4-3 med 7.37 kvar att spela.

Det är dansk ishockeys absolut största och viktigaste mål någonsin och Eller är därmed historisk, inte bara för att ha gjort mål i en Stanley Cup-final utan för att ha avgjort den, sett till att Washington vinner sin första titel och för att vara dansk.

Logiskt

Det har diskuterats mycket om Golden Knights fantastiska resa. Det här är ett lag som överraskade hela säsongen och som gick längre än vad någon kunde drömma om, allra minst spelarna själva, i alla fall inledningsvis. Golden Knights visade sig svårslagna på hemmaplan och allt jobbigare att ha att göra med på bortaplan. Ett smart sammansatt slag visade att det går att slå sig fram i NHL utan storstjärnor, om vi lite bortser från målvakten Marc-Andre Fleury. Golden Knights är en nyttig påminnelse om värdet av ett hårt arbetande kollektiv i ett NHL där pengar allt som oftast visar sig betyda det mesta. Samtidigt går det inte heller att bortse ifrån att det var just storstjärnor som utgjorde skillnaden. Washingtons Alex Ovetjkin och Evgeny Kuznetsov har levererat, mycket tack vare den svenska storstjärnan Nicklas Bäckström och det var en ingen tillfällighet att lagkaptenen Ovetjkin räckte över bucklan till Bäckström sedan han fått ta emot den av NHLs Gary Bettman.

Det var inte stora skillnader mellan lagen men skillnaden handlar om spetskompetens, lite extra spets, lite extra skicklighet och inte minst – en förmåga att plocka bort Golden Knights vassaste och bästa offensiva hot. Washington vinner sin första titel och Sverige har tre nya mästare, Nicklas Bäckström, Andre Burakovsky och Christian Djoos.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This