Washington är nu bara en seger från att kunna lyfta Stanley Cup-bucklan efter 6-2 hemma mot Golden Knights. Detta sedan Golden Knights startat matchen bäst och radat upp chanser under de inledande tio minuterna men en utvisning vände matchen.

Det var ingen 6-2 match, i alla fall inte i inledningen av matchen som Golden Knights rivstartade men återigen så är det oförmågan att sätta puckarna som utgör skillnaden mellan lagen. Golden Knights radade upp chanser men lyckades inte göra mål, inte ens med öppet mål så lyckades James Neal få in pucken utan träffade stolpen (4.39). Washington trycktes tillbaka men så händer det som inte får hända – en korkad utvisning, powerplay (9.54) för Washington och så vänder hela matchen. Syndabock var Colin Miller som åkte ut för en bentackling och i det efterföljande numerära överläget så slår TJ Oshie till och sätter 1-0 på en passning från Nicklas Bäckström och Evgeny Kuznetsov.

Ledningen är inte på något sätt vare sig logisk eller rättvis men Washington greppar biljetten in i matchen och innan den första perioden är över så har hemmalaget ökat på till 3-0 sedan Tom Wilson (16.26) och Devante Smith-Pelly (19.39) gjort mål.

Andra

Den andra perioden utvecklades till ett ställningskrig där Washington kunde dra sig tillbaka något och vänta på nästa misstag från Golden Knights. Det var gästerna som var tvungna att forcera, tvungna att jaga en reducering men som inte kunde utnyttja de lägen de skapade. Istället så ökade Washington, John Carlson, på till 4-0 i ett powerplay efter 15.26. Ett rapport skott från vänster som Marc-Andre Fleury, Golden Knights målvakt inte kom åt.

Golden Knights fick inte hål på Braden Holtby, Washingtons målvakt, förrän i den tredje perioden. Då två gånger i rad vilket skapade ett visst hopp och Golden Knights fick en viss kontakt sedan James Neal gjort 4-1 efter 5.43 och Reilly Smith gjort 4-2 efter 12.26. Här kunde Golden Knights ha tagit sig in i matchen igen men det hade krävt en tyngre offensiv och inte minst, ett försvar som hade hållit emot en längre period. Istället avgjordes matchen bara en dryg minut senare då Washingtons Michal Kempny satte dit 5-2. Det faktum att  Brett Connolly kunde göra 6.23 efter 18.51 betydde egentligen lite eller ingenting, Washington hade redan kört slut på Golden Knights då och målet kom dessutom i spel fem mot tre.

Tyngden

Det känns som om Washington tyngd när på väg att fälla avgörandet och då handlar det inte om fysisk vikt utan om ett men talt övertag. Lägg sedan till att stjärnorna fortsätter att leverera – Evgeny Kuznetsov hade fyra assistpoäng i matchen och hans medverkan var länge osäker inför förra matchen. Washington har neutraliserat Golden Knights förstaformation och frågan är nu om den kedjan med William Karlsson i spetsen ska hitta ny kraft och energi när matchserien vänder hem till Las Vegas igen. Då får Golden Knights byta sist och de kan se till att förstaformationen slipper att möta Washingtons checkingline.

I sammanhanget är det också svårt att komma ifrån frågan om det kan vara så att Golden Knights nu tagit slut, mentalt. Det här är ett lag som överträffat allas förväntningar, som tagit sig ända till en final och som kunnat segla fram på ett segerrus i stort sett hela säsongen. Golden Knights har inte haft någonting att förlora, förrän nu. Möjligen är det en faktor som spelar in i kombination med att Golden Knights har ett ganska ungt och orutinerat lag. Samtidigt så möter de ett Washington som brinner av revanschlust för tidigare säsongers misslyckanden och som kan vinna sin första Stanley Cup-titel. Det kan vara sista chansen för Ovetjkin, Bäckström och Kuznetsov att få lyfta bucklan och som sagt – ibland kan det krävas att du har varit med att förlora för att du ska hitta förmågan att vinna.

Golden Knights har chansen att bevisa motsatsen på torsdag medan Washington ska göra det svåraste – vinna den fjärde och i så fall sista matchen på bortaplan.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This