Washington har kopplat ett visst grepp om Stanley Cup efter seger med 3-1 i den tredje matchen vilket betyder att nästa match, som Washington spelar på hemmaplan, blir mycket viktig. Seger även i den matchen innebär att Washington bara har en match kvar att vinna innan de kan lyfta bucklan.

Skillnaden mellan lagen just nu handlar om mål. Washingtons stjärnor kliver fram, gör skillnad och gör mål. I kombination med en storspelande målvakt, Braden Holtby, så är det detaljer som gör att de senaste matcherna gått i Washingtons favör. Ett stort frågetecken inför matchen var om Washingtons förstecenter och bäste poängplockare, Evgeny Kuznetsov som klev av i den första matchen, tungt tacklad av Brayden McNabb. Kuznetsov kom till spel och tillsammans med Alex Ovetjkin så ledde de sitt Washington till seger.

Mål

Vegas Golden Knights problem just nu är inte att laget inte skapar chanser, inte att de inte får sin offensiv att fungera utan det är att Golden Knights inte gör mål. Den där sista tredjedelen i spelet saknas och Golden Knights har riktigt förmågan att resolut kliva in, ta en smäll eller två för att få in pucken. Det är i avgörandets ögonblick som skillnaden mellan lagen märks tydligast.

Washington fick sitt första mål, i den första perioden bortdömt sedan Devante Smith-Pelly åkt på Vegas-målvakten Marc-Andre Fleury när Chandler Stephenson lyfte in pucken i nät. Spelmässigt så var inledningsperioden jämn och lagen hade chanser att göra mål men den första perioden slutade 0-0-.

Andra

Washington kunde koppla grepp om både bucklan och matchen i den andra perioden. Redan i inledningen av mittenperioden så kunde Alex Ovetjkin trycka in 1-0 efter en tilltrasslad situation framför Marc-Andre Fleury. Ett typiskt slutspelsmål med en puck som studsar runt mellan en massa spelare innan den till sist trycks in av den spelare som vill mest.

Det var som sagt ett frågetecken runt Evgeny Kuznetsovs medverkan i matchen men han såg ut att spela tämligen ohämmat och han gjorde det han brukar, drev på sitt lag, sin formation och i slutspelet så gör han mål. I en snabbspelvändning så sig Kuznetsov till att det stod 2-0 till Washington inför den tredje perioden.

Tredje

Golden Knights jagade, skapade som sagt chanser men det där sista, effektiviteten saknades men gästerna skulle få en synnerligen enkel bjudning in i matchen. När Braden Holtby ska gå ut och stoppa en puck och bara enkelt lägga undan den så jagas han av Pierre-Eduard Bellemare. Holtby skickar bara iväg pucken med helt fel adress och Golden Knights Thomas Nosek har nya problem att sätta reduceringen i öppet mål. Den inträdesbiljetten in i matchen igen missade inte Golden Knights som radade upp chanser men nu visade Holtby vilket solid målvakt han egentligen är – dundertavlan till trots.

Avgörandet kom efter drygt 13 minuters spel in i den sista perioden då Devante Smith-Pelly gör sitt andra mål i matchen. Det här målet godkänns av domarna och även om Golden Knights fortsatte att ligga på och jaga så kom de aldrig närmare Washington. Ett felaktigt domslut i den senare delen av matchen kom också att påverka matchbilden. Nicklas Bäckströms fälls i en situation bakom Golden Knights mål och Washington får med sig sig en utvisning för tripping men reprisbilderna visar att det är en lagkamrats klubba som fäller Bäckström. Det numerära överläget för Washington resulterat visserligen inte i fler mål men Golden Knights forcering kommer av sig i och med utvisningen.

Små skillnader

Det är som sagt små skillnader mellan lagen och Golden Knights har hyllats för att de är ett lag och att både spelar som ett lag som vid sidan av målvakten Marc-André Fleury skenar riktiga storstjärnor. Samtidigt går det inte att komma förbi att i nattens match så var det just de, stjärnorna, som fällde avgörandet. Ovetjkin och Kuznetsov gjorde det laget Golden Knights inte mäktade med – de gjorde viktiga mål.

En match till är det Washington behöver för att skaffa sig ett 3-1 överläge i matcher vilket gör nästa match, nummer fyra till en nyckelmatch i serien.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This