Imorgon, den 4 juni så öppnas Apples konferens för utvecklare, WWDC, med den traditionella keynote:n. Ska vi tro på förhandsrapporter och rykten så kommer årets keynote att handla om mjukvara och väldigt  lite hårdvara.

Nu ska ju WWDC handla om mjukvara men Apple har tagit tillfället i akt och visat en del hårdvara tidigare år men räkna inte med att det blir så i år. Det kommer att bli en rad förhandsvisningar av iOS, macOS, tvOS och watchOS, alltså genomgångar av det som komma skall och sannolikt så släpper Apple också de första testversionerna av några operativsystem.

Det som kallas Dark mode, ett mörkt läge i operativsystemet har fått stor uppmärksamhet inför morgondagens keynote.

Berätta mer

Vi lär få en titt på iOS 12 och Apple kommer säkerligen att berätta om lite mer om en del av de funktioner som de jobbar på. Möjligen blir det en liknande genomgång av macOS nästa stora version också. ARKit 2.0 torde också också få en framskjuten plats, liksom under hela WWDC. Apple satsar stort på Augmented Reality, förstärkt verklighet och det kommer att synas under utvecklarkonferensen. Mot bakgrund av att fokus för iOS och macOS just nu ligger på buggfixar och stabilitetsfixar, och inte på en massa nya funktioner, så kan ARKit bli att av konferensens huvudnummer. ARKit 2.0 uppges innehåll bland annat ett läge där flera spelare ska kunna se samma bild och samma verklighet. Något som speltillverkare och andra lär kunna utveckla ytterligare.

TV är ett annat område som Apple satsar på och det kan betyda att tvOS blir konferens andra huvudnummer. Kanske inte så mycket operativsystem i sig utan funktioner och tjänster som knyts till Apples svarta tv-box.

Ingen hårdvara

Sammanfattningsvis så förväntar jag mig lite eller nästan ingen hårdvara alls under Apples keynote. Det är klart att Apple kan rulla ut det som brukar att kallas för en ”speedbump” men i så fall för vilken hårdvara då?

iMac har nyligen uppdaterats, inte bara vad gäller iMac Pro utan också i övrigt. Visst skulle Apple kunna rulla ut nya, uppdaterade modeller av MacBook Pro 13 och 15-tum men då handlar det om lite snabbare processorer, i stort inte mycket mer. Skulle Apple rulla ut en ny, uppdaterad Mac mini så skulle det garanterat utbryta jubel i salen för det är ena dator som borde ha uppdaterats för länge sedan. Utöver det så tror jag på lite hårdvara.

Riktiga lanseringar

Det som också hade varit välkommet är om Apple kunde leverera riktiga lanseringar, inte dessa halvdanna utrullningar av tjänster som egentligen inte betyder någonting för det stora flertalet av användare utanför USA.

Apple Pay för Nordea-kunder och kunder som har ST1 (bensinbolag) är ingen lansering att tala om lika lite som TV-appen som bara är ett halvhjärtat försök att åstadkomma en enhetlig inloggning och en samlande tjänst.  Det här får ni dock sätta upp min önskelista än en spådom om vad kommer att presenteras och visas upp imorgon.

Mycket mjukvara och lite hårdvara är som sagt min gissning.

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This