Robert Mueller har fått Paul Manafort precis där han vilka honom – i fängelse. Nu kan Mueller sätta ytterligare press på Trumps tidigare kampanjledare samtidigt som snaran dras åt runt Trumps fixare, advokaten Michael Cohen.

Paul Manafort har placerats i fängelse därför att han blandat sig i utredningen, försökt påverka vittnen och i en förlängning manipulera bevisen mot honom. Manafort är den som är mest insatt och insyltad i familjen Trumps affärer tillsammans med Michael Cohen. Robert Mueller har redan fått Manforts tidigare affärskompanjon Rick Gates att samarbeta med utredningen vilket i klartext innebär att Gates pratar för att få ett mildrade straff själv.

Detsamma gäller Michael Flynn som ljugit för FBI och som nu samarbetar för att ett sänkts straff.

Donald Trump borde kanske inte blanda in maffian i sammanhanget. Under sin tid som åklagare och sedan som chef för FBI ledde Robert Mueller flera uppmärksammade utredningar mot den organiserade brottsligheten.Trump visar upp en självsäker front men frågan är om han gör det inofficiellt eller om det kanske är så enkelt som att han aldrig har förstått vem Mueller är.

Enhälligt

Robert Mueller har två gånger utsetts enhälligt, utan protester, först till chef för FBI och sedan till specialåklagare. Han har till skillnad från Donald Trump inte försökt komma undan militärtjänst utan har en militär karriär. Utbildad advokat som tjänst gjort som åklagare innan han utsågs till chef för FBI. Numera deltagare i en advokatbyrå och republikan. Det senare är inte helt oviktigt. Robert Mueller utsågs enhälligt under Barack Obamas år i Vita Huset, tillfrågad om att ta  jobbet som chef för FBI, av Barack Obama, demokrat.

Det är helt omöjligt att veta hur utredningen bedrivs. Ingenting läcker nämligen ut men det är uppenbart att Robert Mueller spelar utredningsspelet bättre än de flesta. Han har fått Michael Flynn att prata. Han har fått Rich Gates att prata och han ser ut att även få Michael Cohen att prata. Frågan är nu hur länge Paul Manafort står ut i fängelse innan han också börjar att prata?

 

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This