Apples Tim Cook har hamnat mitt mellan USA och Kina, mitt mellan Donald Trump och Xi Jinping och mitt i ett begynnande handelskrig. Så här långt så ser det ut som att Cooks diplomati varit framgångsrik. iPhone. iPad och Mac kommer inte att beläggas med amerikanska strafftullar.

Apple har hela tiden försökt arbeta mot båda sidorna, Kina och USA, skriver New York Times. Dilemmat är att även om Apple lyckas att slippa undan straff från det ena hållet så kan det inte uteslutas att strafftullar läggs på av den andra sidan.

The Trump administration has told Mr. Cook that it would not place tariffs on iPhones, which are assembled in China, according to a person familiar with the talks who declined to speak on the record for fear of upsetting negotiations. But Apple is worried China will retaliate in ways that hamstring its business, according to three people close to Apple who declined to be named because they were not authorized to speak publicly.

Apple har fått löften från Trump-administrationen om att slippa strafftullar men det betyder bara att den ena sidan vilar på hanen. Tim Cook och Apple måste nu se till att Kina inte använder Apples produkter för att slå tillbaka mot USA.

The company has reason to fear retaliation. In 2014, the Obama administration indicted five Chinese military hackers, stoking tensions already high from leaks about American surveillance from the former government contractor Edward J. Snowden.

Months later, Chinese regulators delayed approvals of the iPhone 6 for additional security reviews. Apple executives perceived the moves as retaliation, said people familiar with the matter, which has not been previously reported.

New York Times

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This