Garth Snow hade inte nio liv. Till slut, och till fansens jubel, så har han nu fått sparken tillsammans med tränaren Doug Weight. Lou Lamoriello har börjat att städa och det innebär en ny general manager och en ny tränare. Eran med Garth Snow är därmed äntligen över i Islanders.

Jag ska vara ärlig och säga att det finns få, mycket få hockeyledare som jag så innerligt har hoppats ska få sparken som Garth Snow. Han har personifierat New York Islanders kräftgång, missade slutspel och vansinnesaffärer. Snow har stått för passivitet och direkt fega beslut där alla tycks kunna se Islanders problem utom den som kan göra något åt dem, Garth Snow.

Makt

Lou Lamoriello krävde att få all makt och han krävde att få göra det han ville för att ta jobbet som högsta hockeyledare inom en av NHLs mest misskötta klubbar. Han fick allt det han ville och nu åker den gamla förlorarmentaliteten ut och alla som vill ha kvar sitt jobb måste kunna svara på frågan ”Vad har du vunnit då?”.

Först första gången på decennier utkrävs ansvar och nu går det inte att överleva bara genom att sitta still i båten. Tränaren Doug Weight har fått språken tillsammans med alla assisterande tränare. Islanders GM under många år Garth Snow för också gå även orm Weight och Snow kommer att finnas kvar i organisationen. Det senare torde vara mer på pappret eftersom de fortfarande har kontrakt.

Tränare

Den nye tränaren torde gå att finna bland de rutinerade tränare som har två saker på sitt CV och som bygger sina kan bakifrån. Det är Lou Lamoriello-doktrinen. Lag byggs bakifrån med en bra målvakt, bra backar och starkt defensiv. Lou Lamoriello har också historiskt plockat in ett antal fysisk tuffa spelare, nödvändigtvis inte stora, men som kan smälla på och se till att det gör ont när det behövs. Islanderts nye huvudtränare gode också ha minst två saker på sitt cv:

. segrar
. dokumenterad förmåga att utveckla unga spelare

Kandidater

Scott Stevens har tre Stanley Cup-ringar och han är en av de hårdaste hockeyspelare som någonsin klivit in på en hockeyrink. Mot Stevens talar att han aldrig varit huvudcoach i NHL men någon gång ska ju det vara ens första jobb också. Scott Stevens var assisterande coach till Lou Lamoriello och Adam Oates 2014-2015.

Kanske kan Lou Lamoriello locka tillbaka Daryl Suttler från sin ranch ranch i Alberta. Suttler har vunnit Stanley Cup två gånger och har tonvis med erfarenhet. Suttler kanske kan tänka sig att återvända till NHL.

John Madden vann två Stanley Cup under Lou Lamoriellos ledning i New Jersey Devils. Idag är han tränare i AHL, Cleveland.

Tre kandidater till att ta över ett sargat Islanders där städningen nu går vidare till truppen. Räkna med att en hel del spelare sitter löst då Islanders ligger rätt nära lönetaket och har ett antal överbetalda spelare som inte gjort särskilt många lyckliga de senaste säsongerna.

Kovaltjuk

Först och högst upp på agendan finns ett kontrakt med lagkaptenen John Tavares. Ett nytt lagbygge, en ny arena, nya tränare under helt ny ledning kan vara precis som det som behövs tillsammans med massor av dollar för att få Tavares namnteckning på ett kontrakt. Lägg sedan till att Ilja Kovaltjuk vill tillbaka till NHL och han och Lou Lamoriello alltid har haft god kontakt med varandra och Kovaltjuk har redan berättat för medierna att han pratat med Lamoriello. Nu ska de samtalen inte ha handlat om ett kontrakt med Islanders utan om hur Kovaltjuk ska agera inför comebacken i NHL.

Även om det är rena spekulationer så är det ingen helt omöjlig tanke att tänka sig att Lou Lamoriello nu vill städa i truppen, skapa löneutrymme för att kunna få in båda två, Tavares och Kovaltjuk, i truppen. Oavsett om det är planen eller inte så lär flera spelare få se sig om efter en ny arbetsgivare. Nick Leddy med minus 42 som back lär sitta löst liksom Cal Clutterbuck som inte fick ihop mer än 18 poäng under säsongen. Casey Cizikas och Brock Nelson kan också tillhöra dem som Lou Lamoriello vill göra sig av med men det är en sak att vilja göra sig av med en spelare och en annan att hitta en klubb som vill ta över kontraktet. Här har Garth Snows värvningar lett till att flera av de här spelarna har väl tilltagna lönekuvert. Det kan därför bli svårt att göra sig av med överbetalda spelare som inte presterat.

Städningen

Städningen i Islanders har nu börjat och för egen del har jag lätt att kasta in ett ”äntligen!”, inte bara för att Snow nu åker ut utan därför att nu städas många års förlorande, dåliga affärer, dyra värvningar och en förlorarmentalitet ut.  Ingen ska tro på mirakel och underverk och innebär bygget att en rad nya, unga spelare ska in och att det i sin tur kan innebära missat slutspel, igen, så kan jag leva med det. Nu byggs något nytt och då handlar det inte bara om en ny arena som ska stå klar 2021 och att Islanders är tillbaka där de hör hemma, på Long island,. Det byggs något nytt, mentalt, och det byggs ett nytt lag som med mycket stor sannolikhet kommer att spela en helt ny ishockey. Jag har svårt att tänka mig att Lou Lamoriello, som premierar en starkt defensiv, är nöjd med att Islanders släppte in mest mål och släppte igenom mest skott under säsongen som också följdriktigt innebar missat slutspel.

Nu byggs det något nytt, äntligen!

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This