Cambridge Analytica, information som delas med telefontillverkare och med kinesiska teknikjättar. Facebook går från en skandal till en annan och på toppen av allt det nu även bugg som exponerat minst 14 miljoner användare. Snart rinner bägaren över Facebook.

Jag har sedan länge plockat bort WhatsApp och använder inte Google Docs och få av sökjättens tjänster. Mitt Facebook-konto har jag stängt ned till att i princip bara omfatta mina allra närmaste. Det kanske är naivt att ens försöka men jag vill ha kontroll över min information, mina bilder och mina inlägg och vill framför allt inte dela den med kinesiska teknikjättar, telefontillverkare eller moraliskt och etiskt korrupta företag som Cambridge Analytica.

Inte vet

Facebook samlar in information som de sedan säljer tillgång till via olika analysverktyg. Som kund hops Facebook så kan du köpa olika annonsverktyg, olika analysverktyg för att bearbeta det Facebook vet om oss. Mitt intryck, mitt bestämda intryck, är att Facebook inte har kontroll över vad som delas, med vilka och hur deras verktyg och tjänster används av deras kunder.

Det jag ser är ett företag som tappat kontrollen över sina egna kunder och som nu åker runt för att bli utfrågade och be om ursäkt. Det är samma reaktiva beteende om vi sett så många gånger tidigare. En pressad, nervös och svettig Mark Zuckerberg upprepar gång på gång ”vi borde ha gjort mer, förlåt oss”.

Lagregleras

Samtidigt så blir det alltmer uppenbart att den här världen och de här företagen måste lagregleras. Det finns ingen anledning att tro att Facebook, Google eller Twitter kan reglera sin egen verksamhet och upprätthålla en godtagbar moralisk och etisk nivå. De företag som har byggt sin affärsmodell på att samla in data och sedan sälja den på olika sätt kan inte få härja fritt längre. De företag där du och jag är produkten, inte kunden, måste omgärdas av strikta lagar för hur informationen får användas. GDPR är ett steg i rätt riktning men det måste göras mer. I annat fall är det bara en tidsfråga innan nästa avlöjande kommer.

För egen del så kommer jag ta mig en funderare över Facebook, igen, och under tiden så hoppas jag att Apple kanske använder sin enorma kassakista för att utveckla ett nytt och ett eget socialt nätverk. Ett nätverk där vi är användare, inte produkter, och jag ser fram mot iOS 12 med en mobil version av Safari som spärrar och blockerar försökt att kartlägga mig på nätet. Jag ser fram mot macOS Mojave som täpper till försöken till fingerprintning och jag ser fram mot höstens lanseringar.

I det här sammanhanget så är Apple det företag som avviker och som skyddar sina användare.

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This