Jag är nu inne på min andra MackBook Pro med Touch Bar och jag kan konstatera att vid sidan av Touch ID (som jag älskar) så använder jag inte LED-knapparna och funktionen till särskilt mycket.

Visst, jag klickar på ljud, ljus men det gjorde jag å andra sidan på alla mina andra  bärbara Mac:ar också och de funktionerna fanns uppe vid funktionstangenterna så på den punkten är det ingen skillnad. Det jag använder Touch Bar till mest är emojis – när jag ska leta fram en ikon. Det är onekligen smidigt och enkelt men det är egentligen ingen viktig funktion.

Värdelös

Det är nu inte detsamma som att Touch Bar är värdelös. Det vore att gå för långt att påstå det eller att avfärda den som en gimmick. Touch Bar har potential men funktionen har inte utnyttjats och inte utvecklats särskilt mycket sedan den lanserades i nya MacBook Pro 2016. Det finns en del baksidor med Touch Bar och jag tror att om funktioner ska bli något och ta fart så måste några saker tillföras. Det kanske viktigaste är ett externt tangentbord med en Touch Bar.

Sätter jag mig ned vid mitt skrivbord, kopplar min MacBook Pro till min externa skärm, externt tangentbord och externa mus och ställer datorn i sitt stjäl så faller hela funktionen med Touch Bar platt till marken. Touch Bar står för långt bort, vid sidan och jag vet inte hur jag ställa min MacBook Pro eller varför jag ens ska behöva att fundera över detta som ett problem.  Jag loggar in med Touch ID men sedan använder jag inte en enda funktion på LED-panelen.

Obegripligt

Sedan finns det funktioner i Touch Bar som det är helt obegripligt att Apple ens övervägt att läggs dit dem och ännu mindre begripligt att de finns där.

Förhandsvisning av webbplatser?

En sida stor som en marginellt större ikon?

Funktionellt till ingen nytta alls utan mest utfyllnad för att ha något överhuvudtaget i Touch Bar.

Utveckla

Så hur skulle Touch Bar kunna bli till nytta då?

Kanske genom att du kunde koppla egna funktioner, script och liknande, knyta dem till en tangent?

WorkFlow-funktioner, Action Script (Photoshop), Automator-funktioner och liknande är andra saker som skulle kunna knytas till Touch Bar. Macron, triggers med mera och framför allt – ett vettigt API så att utvecklare kan bygga saker för Touch Bar. Släpp loss hela den kollektiva kraften hos de som utvecklar saker för Apples prylar.

Släpp Touch Bar fri!

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This