Myten om att Apple medvetet gör nya versioner av iOS allt långsammare krossades eftertryckligt under måndagens keynote. iOS 12 kommer att vara en slimmad, optimerad och snabbare version än föregångarna.

Lägg sedan till att iOS 12 kommer att kunna köras på alla versioner av iPhone från iPhone 5S och framåt. Det betyder modeller från 2013 och framåt. Jämför det med 18-24 månaders uppdateringar som när regel på Android-sidan.

Myten

Enligt myten så ska Apple medvetet se till att nya versioner av iOS gör äldre enheter långsammare. Allt för att sälja mer iPhone och fler iPad.  Det är och förblir en myt därför att appar växer i storlek, har fler och mer avancerade funktioner vilket gör att de ställer högre krav på hårdvara och operativsystem. Samtidigt så har Apple haft problem inte bara med prestandan utan också med buggar på senare år. Flera av de lanserade versionerna har behövt ett antal uppdateringar innan de fungerat som tänkt. Ingen ska förledas till att tro att du lanserar en ny version av ett operativsystem som är helt buggfri men Apple, för att vara Apple, har dragits med ett lite onormalt högt antal problem. Det är det som ska åtgärdas nu.

Färre

Det betyder också att inte bara myten krossas utan att Apple kan komma att sälja färre iPad och iPhone när iOS 12 släpps senare i höst. Idag lite trötta enheter kommer att få nytt liv och det gäller även macOS Mojave som ska optimeras. Alla Apples operativsystem ska optimeras och det är där fokus ligger. Kunden och användaren sätts i fokus och Apple vill se till att vi är nöjda med våra prylar. Det är på längre sikt den enda vägen att gå, även om det kortsiktigt kan leda till något minskad försäljning. Det senare är jag inte ens säker på kommer att inträffa. Apple har ett förtroendeavtal med sina användare och tilltron till Apple är mycket stort. Optimerade operativsystem kan leda till att kunder och användare konstaterar att Apple lever upp till sina löften, tar hand om sina användare och därför görs det nya investeringar i deras plattform.

Det är alltså helt rätt väg att gå.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This