Det kan till sist bli för många av avdelningar, ämnen och val i menyn för att allt ska rymmas på en enda rad och då infinner sig valet av en ny menylösning.

Det här med menyer är nästan en helt vetenskap och det finns onekligen del olika lösningar att välja mellan. Dilemmat är att välja rätt meny för den webbplats du bygger och Macken X är en nyhetsblogg med många texter om många ämnen. Det ställer vissa krav på menyn. Du kan välja mellan mellan flera rader i menyn – vilket i mina ögon blir för rörigt och det fungerar sällan riktigt bra i olika upplösningar. Det finns valet med en så kallad droppmeny med underval men jag är inte förtjust i den lösningen heller därför att du inte ser alla val. Det är ingen riktigt navigering. Du måste klicka ned undermenyerna för att hitta.

Meckande med fonter

På en stor webbplats där du räknar med att besökarna kommer att hoppa runt och kommer att vilka kunna hoppa runt bland olika texter och ämnen så är en meny, på en enda rad att föredra. Efter att ha meckat med mellanrum, fonter och marginaler så fick jag in allt på men enda rad – inte kanske inte i alla upplösningar men det får duga tills vidare. Blir det en ny men lösning, en ny typ av meny så lutar det åt att det till slut blir en hamburgermeny. Alltså den typ av meny som närmast blivit standard i mobila versioner. Ett klick så ser du hela menyn med alla val vilket jag gillar.

Det var också den nya avdelningen med skärmsläckare som ställde till det. Nedladdningar skulle in i en redan full meny. Det är förklaringen till varför det nu ramlar in skärmsläckare i en strid ström en tid framöver. Jag publicerar och lägger in dem i raskt takt för att avdelningen inte ska vara tom.

Kostymen

Så, kostymen börjar att bli för trång. Å ena sidan vill jag att du som besökare ska kunna hitta mellan olika ämnen och å andra sidan så vill jag ha en meny på en enda rad för tydlighetens skull. Ett alternativ är att slå samman ämnen vilket jag också funderar på. Det här blir ett ett hoppande i tankar och beslut fram och tillbaka där jag inte riktigt har bestämt mig för hur jag ska lösa det. Menyer är som sagt nästan en egen vetenskap och jag sliter med frågan utan att komma fram till något riktigt bra svar, ännu.

PS. Efter att ha kollat igenom olika upplösningar så har jag nu slängt in en hamburgermeny.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This