Från tid till annan så blir jag lite trött på de program jag använder och i kombination med att program uppdateras så väcks tanken på att prova något nytt. De testerna tenderar dock till att bli allt kortare. Jag kanske håller på att bli gammal.

Firefox har utvecklats till en kraftfull och riktigt bra webbläsare efter att ha fått ordning på minnesläckor och andra buggar. Så då föddes tanken på att testköra Firefox ett längre tag. Detsamma gällde AirMail och Fantastical. Jag tänkte att jag skulle gör den långtidstest för att verkligen kolla in alternativen till Kalendern, Safari och Mail.

Halvtimme

Frågan är om den senaste testen ens blev en halvtimme, sannolikt inte. Jag startade Firefox, gjorde i ordning webbläsaren som jag ville ha den, installerade AirMail och Fantastical. Sedan startade jag Firefox, ångrade mig direkt och raderade alla program.

Jag har liksom inte tid att sitta och leta, mecka eller försöka att utröna hur saker fungerar. Det rubbar mina cirklar, stör mitt arbetsflöde och programmen kommer i vägen. Jag vill kunna jobba som jag vill och på det sätt som jag är van vid. Gäller det nya tekniker, ny kod, nya lösningar för web, design och appar så har jag inga problem att dyka ned i dokumentation och utforska. Där kan jag kasta mug huvudstupa rätt in i ett nytt projekt utan minsta tvekan men när jag jobbar så ska det vara som vanligt.

Gammal

– Du håller på att bli gammal, säger gode vännen ungefär som att ålder och konservatism skulle hör samman.

Något jag inte tror på för en sekund. Jag har vänner som är äldre jag är som skriver böcker ihop med sina barn, som kastar sig fram och tillbaka i sociala medier och som forskar varje dag och som tar varje tillfälle till att lära sig något nytt. Jag älskar själv mina fredagseftermiddagar då jag kan “grotta” ned mig i olika nya saker som jag kan lära så det är inte nyfikenheten det är fel på. Det är verktygen som jag jobbar med som ska vara de jag valt, de jag gillar och de jag känner igen och kan.

Det är som om verktygen kan komma i vägen och skymma lösningen; det nya och det jag vill upptäcka. En del program ska bara finnas där och göra det de alltid gör, fungera. De ska se ut som vanligt, fungera som vanligt och göra det e ska, som vanligt. Annars blir de ett störningsmoment.

Plattform

När det gäller min webbläsare så är det programmet som jag använder mest. Jag använder Safari därför att Safari fungera absolut bäst med Apples plattform. Mail är ett program för at hantera e-post. Det finns där men jag ställer inga krav på design, att det är snyggt eller att det har en massa finesser. Jag använder programmet för att kommunicera på det snabbaste och enklaste sättet. Detsamma gäller min Kalender.

Så det är snarare det att Firefox, AirMail och Fantastical inte tillför något extra, något som jag verkligen behöver och som gör mitt skrivande, jobbande och användande mer effektivt eller enklare.

Jag hittar ingen uppsida som det brukar heta. Det är snarare tvärtom – jag måste ibland leta efter en funktion och hela miljön känns splittrad och osammanhängande.

Slutsatsen är att det inte är jag som håller på att bli gammal – det är det att programmen inte tillför något mervärde.

Ska du lyckas att byta ut Apples program så, måste du vara bättre, avsevärt mycket bättre och det är inte AriMail, Firefox och Fantastical.

Det är deras fel, inte mitt.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This