Idag den 11 juni så upphörde nätneutralitetsreglerna att gälla i USA. De regler som Barack Obama införde och som har setts som en garant för att företag och organisationen inte köper sig egna gräddfiler ute på nätet.

Det är nu sex månader sedan FCC, den amerikanska tillsynsmyndigheterna, rev upp nätneutralitetsreglerna upp med röstsiffrorna 3-2.  Beslutet ledde till protester och det har utmanats såväl juridisk som politiskt. Flera ledande demokrater har tagit strid för att de gamla reglerna ska bli kvar och i mitten av nästa vecka så ska den amerikanska senaten ta ställning. Med tanke på den knappa marginal som republikanerna har i senaten så kan demokraterna vinna om de lyckas att övertyga två republikaner.

Delseger

En seger i senaten är dock inget annat än en delseger. Demokraternas förslag ska även passera kongressen och till slut även Trumps skrivbord.

Republikanerna har en större majoritet i kongressen och där förväntas förslaget att röstas ned. Skulle nu demokraterna mot alla odds vinna även i kongressen så kan Trump lägga in sitt veto.

 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This