Fandroider och andra kritiker av Apple har talat om Apples inhängande, skyddade värld. En skyddad plattform där du måste följa vissa regler och där användaren isoleras, stängs in och hålls fången. Kritikerna har helt rätt – det finns en skillnad men inte på det sätt de hävdar.

I Apples värld äger du dina uppgifter. Du har rätt till din adressbok, all information du samlar in. Det är din information. I Apples värld så styr du vem och vilka som ska ha tillgång till din information och den som vill ha tillgång till det du över ska berätta varför hen måste ha uppgifterna.

Dialogrutor

Här finns en skarp skiljelinje mellan iOS och Android. I iOS-världen så styr Apple alla dialogrutor och när de ska visas och vad som ska stå på dem. Utvecklare ska tydligt förklara vilken information de vill samla in, vad den ska användas till och de förbjuds att hamstra och skicka informationen vidare. Det räcker inte med att skriva in vad en app gör i informationen. Det räcker inte att be om tillstånd en gång och det räcker inte att skicka upp en luddig, oklart formulerad dialogruta och be om access.

I Apples värld skyddas kommunikation med “end-to-end” kryptering. Konkret innebär det att inte ens Apple själva kan läsa det du skickar. Apple kan inte heller låsa upp din telefon. Det finns inga bakdörrar, inga trick eller funktioner som det är enkelt att ta sig förbi. Fundera över varför FBI eller andra polismyndigheter inte ställer krav på Google att öppna upp Android. Svaret är tämligen logiskt och enkelt – det är inget problem att ta sig in i en Android-baserad telefon.

Det är inte detsamma som att Android-telefoner har usel säkerhet. Det betyder att det finns en skarp och tydlig skillnad.

Trädgård

Apples plattform har ibland liknats vid en trådgård, en skyddad trädgård där användaren kan vandra runt och välja bland appar, program och tjänster. Det är en bra liknelse där Android-världen i så fall kan liknas vid en stormarknad med massor av reklam, luddiga löften och erbjudanden där olika säljare försöker att överträffa varandra. Här blandas seriösa handlare med oseriösa och mindre nogräknade säljare. Du måsta läsa allt, noggrant, och du måste vara påläst för du kan inte räkna med att den som äger stormarknaden har gjort kontroller av alla de som hyrt in sig under taket. Minsta misstag så kan du bli av med din information.

Det ansvaret har tagits över av Apple. Här finns ett regelverk som skyddar användaren och användarens information. De oseriösa som försöker ta sig in smyg in avslöjas och kastas ut. Laddar du ned en enkel app som tänder din led-lampa i din telefon och som gör att den kan användas som en ficklampa ska inte göra något mer. Appen ska inte samla in var du är, vilken information du har eller sno din adressbok.

Enkelt och elementärt, eller hur?

Skyddas

Android-anhängarna har helt rätt i att vi som valt Apples, Apple produkter och Apples tjänster skyddas, flyttas in i en skyddad värld och den skillnaden blir allt mera tydlig vart efter omgivningen försöker att komma åt vår information. För dig som Apple-användare är valen enkla att göra:

. kasta ut Google Chrome
. byt sökmotor till DuckDuckGo
. lämna Googles tjänster för bilder och dokument
. använd inte Gmail
. gå genom de appar och de tjänster som du använder och plocka bort Google

Sitter du och klämmer på en annan telefon än en iPhone så handlar valet om var du vill handla.

Jag har valt Apples trädgård och för varje inkränkning som Apple gör för att skydda mig och min information så känns det valet helt rätt.

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This