Apples nya version av det mobila operativsystemet iOS 12 har fokus på stabilitet och buggfixar men det innebär inte att inte massor av nyheter kommer i den nya versionen. Här är det som Apple inte hann berätta under sin keynote.

Integritet

Apple stärker skyddet av användare och användarens data både i IOS 12 och i den mobila versionen av Safari.

Automatiska uppdateringar

I den nya betaversionen så finns en inställning för vad som ser ut att vara automatiska uppdateringar, sannolikt på samma sätt som i macOS. Du slår på funktionen och sedan kan din iPhone och iPad uppdateras exempelvis nattetid när du sover.

Det är en helt ny funktion för iOS. Idag måste du antingen söka efter uppdateringar alternativt bekräfta att du vill uppdatera din enhet.

Face ID

I iOS 12 finns också en funktion för att lägga till ytterligare ett ansikte vilket kallas ”Alternate Apperance”. Funktionen skulle också kunna användas för att lägga till ett utseende som inkluderar exempelvis glasögon om det nu skulle visa sig att Face ID inte fungerar felfritt med glasögonen på.

Skärmtid

Apple gick igenom de nya funktioner för att hålla koll på din skärmtid. Du kommer att kunna se hur länge du har använt din telefon, vad du har använt den till och vilka appar du har har använt. Det Apple inte hann med att berätta är att de nya funktioner finns som en widget som, du kan lägga till i din informationsskärm i din iPhone och iPad.

Notiser

Apple berättade också att du kommer att få bättre kontroll på alla notiser i iOS 12 och så här ser det ut. Du kan slå samman notiser, slå av notiser, markera en hel grupp som nästa och du kan tillfälligt slå av alla notiser om du exempelvis är på bio eller sitter på teatern och vill vara ostörd.

Siri

Du får också fler inställningar för din startskärm och Siri. Du kan slå på eller slå av förslag som Siri kan lämna och välja om de ska visas på startskärmen eller inte.

Ikoner

Ikoner i tabbar kommer tillbaka (äntligen) i både iOS och macOs Mojave tillsammans med stopp för tarcking cookies iuch det som kallas fingerprinting.

Batteriinformation

Visningen av information om hur du använder din iPhone och iPad har designats om och gjorts mer över överskådlig.

DND

Do Not Disturb har byggts ut med tidsperioder. Du kan alltså enkelt aktivera ”Stör mig ej” under en viss tid eller på en viss plats. Det senare betyder att om du sitter i kyrkan, på bio, teatern eller i ett möte där du inte vill bli störd så kan du aktivera funktionen och den kommer att förbli aktiv så länge som du är kvar på samma plats.

Stänga appar

Apple har också gjort det lättare att stänga ned appar. Idag måste du först få fram alla aktiva appar, tryck på dem tills ett rött minustecken visas och sedan kan dus stänga dem helt. I iOS 12 sveper du upp dem från underkant mot överkanten på skörden så stängs de ned. Tilläggas kan att du inte behöver hålla på och stänga ned appar, normalt, men ibland kan det vara nödvändigt.

Räkna med att Apple kommer att lägga till ytterligare funktioner i de kommande testversionerna.

 

Mackens Fråga: Har du en spelkonsol?
Share This