Mitt I en strid ström av ursäkter och Mark Zuckerbergs pudelturné så inträffade ytterligare en skandal där 120 miljoner kontouppgifter kan ha läckt ut trots varningar och detaljerad information om riskerna med appar som samlar in data om användarna. Det här när skandalen som medierna missade.

I slutet av mars i år meddelade Facebook att de hade stängt av närmare 200 appar som missbrukat Facebooks verktyg och som hade samlat in data i strid med Facebooks regelverk. Det var en del i Facebook stora PR-maskineri som skulle visa att den sociala mediajätten gjorde något, gjorde rätt saker och att Cambridge Analytica-skandalen hade öppnat ögonen på Facebook.

Pudel-turné

Mark Zuckerberg gav sig sedan ut på en turné, en pudel-turné. där han hela tiden bad om ursäkt för det Facebook hade ställt till med. Mitt i denna skandal så finns rapporter och information om en app med 120 miljoner månatliga användare som också missbrukar Facebooks regelverk. Trots att informationen lämnades över till Facebook för mer än månad sedan så tar det månader innan Facebook gör något. Facebook har också fått information om en bugg i deras system som gör att en sökfunktion kan missbrukas. De första rapporterna får Facebook i april men buggen är inte åtgärdad förrän i juni. Detta allt medan Facebook insisterar på att de gör allt de kan för att förhindra att användares data missbrukas.

Information

Inti De Ceukelaire (hackarnamn) har publicerat en utförlig rapport om en av alla dessa appar som samlar in information om dig – Nametests.com som samlat in information om användare och som kan ha läckt data i flera år. Det sätt på vilket information samlas in är nämligen allt annat än säker. Information har samlas in och skickats i klartext, för att ta ett exempel. Informationen kan också begärs ut av praktiskt taget vem, som helst via script på en hemsida.

One of the basic principles of javascript is that it can be shared with other websites. Since NameTests displayed their user’s personal data in javascript file, virtually any website could access it when they would request it.

Den 22 April fick Facebook de första rapporterna om nametest.com och om en bugg sök i sökfunktionen (intern funktion för de som använder facebooks verktyg).

Den 27 juni så är problemen åtgärdade.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This