Google riskerar att fällas på nya för brott mot EUs konkurrenslagstiftning och det handlar om miljardböter för sökjätten, igen.

Den här gången är det Android, Googles mobila operativsystem, som utretts av EU. EU anser att det regelverk som Google har satt upp runt Android förhindrar konkurrens, stoppar telefontillverkare att utveckla egna versioner vilket i en förlängning drabbar enskilda konsumenter. EU har haft fokus på det som Google har döpt till GMS, Google Mobile Services, en del av Android som kontrolleras och styrs av Google.

Avtal

GSM kostar ingenting men de tillverkare som vill kunna använda Google Mobile Services måste skriva under ett strikt avtal. I GSM ingår Youtube, Gmail, Google Chrome, en bildtjänst, en chattjänst och viktigast av allt – access till Google Play den officiella butiken för appar till Android. EUs utredning har även utrett kravet på att använda Googles söktjänst inom ramen för GSM.

EU har formellt anklagat Google för brott mot EUs konkurrenslagtsitftning och det handlar även om ersättningar som Google har betalat för att tillverkare ska förinstallera Googles appar, program och tjänster.

Teoretiskt så kan EU bestraffa Google med böter på upptill tio procent av företagets omsättning vilket skulle resultera i enorma böter på 110 miljarder dollar. De böter som EU utdömt tidigare ligger snarare på runt en tiondel av de summorna, alltså runt 11 miljarder dollar.

Computerworld 

Mackens Fråga: Ska Facebook delas upp?
Share This