Samsung överklagar, för vilken gång i ordningen har jag snart tappat räkningen på. De flesta är säkert rätt trötta på striden vid det här laget men glöm inte bort vad striden handlade om.

Apple presenterade interna dokument, inifrån Samsung, med en order om att kopiera Apples iPhone men utan att det var för uppenbart. Det var interna, hemliga dokument, som kom från Samsungs ledning. Samsung är alltså inte dömda för vårdslöshet, missta, slarv  utan för att medvetet ha kopierat design, form, ikoner och utseende. Samsung kopierade med ledningens goda minne.

Det handlar inte heller om att Apple försökt skydda en svart yta med rundade kanter som en del mindre begåvade Fandroider hävdat. Det handlar om ett metodiskt kopierade av grafik, ikoner, funktioner, färg, form och utseende. Allt.

Ikoner

När Samsung skulle skicka ut nytt marknadsföringsmaterial till sina italienska butiker så gjordes misstaget att lämna kvar Apples originalikoner. På tryckt material, affischer och liknande så fanns det Samsung hade kopierat kvar – Apples egna, designade ikoner. Reklammaterialet drogs snabbt tillbaka men misstaget var redan avslöjat.

Kom också ihåg att detta utspelade sig på den tiden då mobiltelefoner var vederstyggliga tingestar med fula fysiska tangentbord. Apples iPhone revolutionerande hela branschen och skapade helt nya telefoner. Detta efter att Apple investerat sanslösa belopp på design och utveckling av iOS. I detta arbete skyddade Apple sig så gott som de kunde med bland annat patent.

Nu må den amerikanska patentlagstiftningen vara genomrutten, men det är inte Apples fel och det är den lagstiftning som finns och i enlighet med den så har Samsung dömts, tre gånger.

Kopierat

Samsung har kopiera Apple, gjort intrång i Apples rättigheter och jodå jag är fullt medveten om att Apple faktiskt har förlorat patenträttegångar men det finns en högst väsentlig skillnad. Ingen har kunnat hala fram interna dokument där Apples ledning beordrat underlydande att kopiera en konkurrent. Apples fällande domar är resultatet av en genombrotten lagstiftning där alldeles för breda patent beviljas på alldeles för luddiga och flummiga beskrivningar.

Samsung fälldes för att medvetet och systematiskt ha kopierat Apple.

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This