Nu har jag bytt funktionen, knapparna och scripten som används för att dela saker i sociala medier och för att kunna följa mig och/eller Macken X. Bytet innebär färre script och att mindre information samlas in om dig.

Det finns gott om plugins för WordPress för att dela texter i sociala medier och för att kunna följa textförfattaren. Det är enkla funktioner som har en baksida – de är ofta tätt kopplade till den tjänst som de är ansluten till vilket betyder att ofta så blir de Facebooks och Twitters förlängda arm ut på bloggar – för att uttrycka det enkelt. De här tilläggen kan ibland tillåta att det sätts det som kallas tracking-cookies vilket betyder att även om du besöker en helt vanlig webbplats så får Facebook och Twitter koll på dig.

Bytet

Nu ska tilläggas för tydlighetens skull att detta är oundvikligt. Ansluter du en funktion till Facebook så kommer Facebook att samla in information. Detsamma gäller Twitter men det finns grader av hur mycket som samlas in. Därav bytet.

Den plugin och den funktion jag nu har bytt till, Monarch, samlar in mindre information än den plugin som Macken X använde tidigare.

Ute till höger, i menyn, finns två funktioner – Följ Macken X via Facebook eller följ mig på Twitter.

Till vänster ligger hela tiden en knapprad om du vill dela saker i sociala medier – Facebook, Twitter, Reddit och Linkedin.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This