Facebook ändrade i inställningarna för 14 miljoner användare vilket ledde till att deras inlägg och information plötsligt blev helt publik och offentlig.

Ändringen i inställningarna orsakade av en bugg, enligt Facebook, som ledde till att inlägg, bilder och meddelanden som användarna trodde var privata kunde ses och läsa av alla.

Det tog minst tio dagar innan Facebook upptäckte felet och kunde återställa användarnas inställningarna. Facebook har nu gått ut med en varning och en uppmaning till de drabbad att de omgående bör se över alla sina inlägg för att säkerställa att de inte kan läsas av en större grupp än den avsedda.

Tillhör du de drabbade så visas en varning och en notis – se bilden här intill. Har du fått detta meddelande fr5ån Facebook så bör du gå genom och kontrollera det du publicerat under maj månad.

Skandal

Samtidigt med de här uppgifterna så rullar skandalen med Cambridge Analytica vidare och det har även avslöjats att Facebook delat information med flera stora telefontillverkare och med kinesiska teknikjättar.

Ett ordkrig har brutit ut mellan Apple och Facebook sedan den sociala mediajätten medgivit att Facebook har delat information med andra företag. Apples Tim Cook har uttryckligen förnekat Facebooks påståenden att Apple skulle ha fått information om användare.

Apple

Apple kommer också lansera helt nya blockeringsfunktioner i kommande versioner av iOS och macOS och det årder ingen som helst tvekan om att Facebook och Google är måltavlor. Under Apples keynote så visade de nya funktionerna och det som blockerades var ett försök till så kallad fingerprintning av Facebook.

 

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Jobbar vid sidan av den här bloggen med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och tre barnbarn. Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till Mac OS X. På den vägen är det ...

Mackens Fråga: Vilka Apple-prylar har du?
Share This